Posts

Showing posts from 2011

uhibbuki fillah paa~

Image
Salam~
Muhajirin system....di mana akhawat batch dibahagikan kepada Ansar & Muhajirin. Ermm.. boleh rujuk balik pada sejarah Islam di mana wujudnya ukhuwah ter agung antara Ansar & Muhajirin. Bila system ni dah dirasmikan oleh 'ainin maka bermula lah musim di mana Muhajirin berduyun-duyun dapat hadiah daripada Ansar. hehe...masing-masing sengih la dapat rasa macam mana feeling ade secret admirer..kan...kan...kan... tambah lagi korang tak tau siapa Ansar masing-masing kan..
As I am Ansar, rasa macam sedih je tak bagi ape-ape lagi kat my dearest muhajirin. Mesti dia terasa kot bler tengok Muhajirin lain dah dapat hadiah...
Kenapa aku tak bagi hadiah lagi sebab.......................... Kalau aku nak buat sesuatu untuk orang lain, biarlah datang dari hati sendiri dulu~ =D
Bila feeling tu datang sendiri, berkelung-kelentang kat dapur sampai 2 pagi untuk siapkan kek pun takkan rasa penat.. tangan terluka pun tak rase sakit~ I'm sure others Ansar pun rasa macam ni =D
Who is…

A Must Book To Read for a Muslimah

Image
Salam~~
1 thing I discovered out, never introduce myself as 'farhana'. Sebab orang Arab akan tanya balik, ' why your name is 'farhana'?' or 'are you happy?'. Farhana tu sebenarnya Bahasa Arab yang bermaksud gembira. Situasi tu dalam bahasa Melayu jadi macam.. 'Kenapa nama awak 'Gembira'?', 'Gembira, awak gembira ke?' Ngeh~ So, aku guna lah 'Nur'.
Kids these days memang nama tak boleh bla kan. So, tak payah la bagi nama gempak macam Putri Reyhana Mia Arissa, sedangkan nama klasik macam 'Rabiatul Adawiyah' lagi orang Arab suka.




Buku ni aku jumpa kat bilik Tasneem & Muna which actually Zaty yang punyer. Tengok muka depan macam dull, tak menarik perhatian. Cuba selak senarai Contents and you'll know buku ni detail giler. Daripada tanggungjawab kepada diri sendiri sampai lah kepada community. Ok fine, ade jugak tanggungjawab terhadap suami.
This book explains the true Islamic personality based on Quran & Sunnah…

bila avatar bertemu...

Image
Salam...
Bila keempat-empat housemates keluar rumah atas alasan meeting, latihan and blablabla, tinggal aku sorang dalam bilik siapkan keje. Ngeh~ Tapi sempat je melalut ke lain..
Sempena BEN X WEEK & BAD WEEK, kiteorang dibahagi ikut rumah ikut elemen, API, AIR, ANGIN, TANAH.. So, kalau baca post budak-budak ni kat Facebook tak heran la kalau aku gelak sorang-sorang. Logo yang putih, suci berseri tapi orang yang buta seni kata gambar tu macam biri-biri..tu rumah aku yang insyaAllah bakal menang. ANGIN!!
Warna kuning, yang aku tak tau mane diorang cilup logo tu. rumah TANAH
Warna merah yang dari jauh macam labah-labah mainan yang korang beli dulu-dulu tu. rumah API
Warna biru yang bajet cool tu AIR..
Bila terbahagi kepada rumah ni banyak kelebihan, antaranya~
Boleh carik pasal tanpa rasa bersalah di status atau wall orang lain..
Boleh condemn rumah lain secara terang-terangan. LOL!!!Komen Jie tak boleh bla. 'terbang la naik angin pi kelas, jangan pijak TANAH'. LOL!! =D haha!!
Kapt…

OMG!

Image
Location: Tahrir Square.... Christians forming a ring to protect the muslims performing night prayers. Aku arahkan jaw a.k.a mandible korang drop sekarang!
p/s: to my family, ayong tak pergi Dataran Tahrir k, ni gambar dari facebook.

Berlainan agama tetapi tetap bersatu untuk negara.
bak kata tiqah la kan: 'walaupun kerajaan diorang ntah apa-apa. tapi diorang still sayangkan negara diorang. Kalau tiqah........'
Waktu kelas Physiology, lecturer masuk dengan muka frust.
'I'm sorry, i'm a bit depressed on what happen in Tahrir. 60 years is enough! It's enough! I watch the interview of your prime minister..*dia tak ingat nama, lepas tu kiteorang tolong recall kan.. Tun Dr. Mahathir! take note: Tun memang popular kat sini eh* His ideas are brilliant, but why they don't want to listen to him. sigh~'
Setiap hari pergi kuliah, kalau tak dengar students buat demo memang tak sah., melaungkan apa yang diorang tak puas hati. Aku memang tak faham pun apa diorang cakap, s…

When life gets hectic.

Image
Salam~
Sangat busy, sangat pack, sangat letih. Cukup hiperbola dah aku rasa. So many things to be done. Ya, penulis tengah terlepek atas karpet dengan lab coat tak gantung, 'cawan spongebob special untuk kopi' tak basuh dari semalam. buku-buku bertimbun, nota berterabur, tak tersusun. That's why tetamu yang datang rumah aku akan warn jangan masuk bilik aku. Yup, aku rajin sikit mengemas waktu cuti minggu, tapi kalau cuti aku pun 'dirampas'..... dear spongebob, do accompany me k..
Penat 2 hari tak hilang lagi, balik rumah kemas ruang tamu, bilik, basuh pinggan baru je menikmati rehat tiba-tiba, 'Ana, ko kena masak hari ni'. Dear people, I hate doing things at the last minute. I do plan things walaupun tak usung planner setiap masa.

Waktu pagi, pasang lagu untuk amik mood, sebelum kelas kena beli cappucino to make me awake. Have to bring buku subject lain jugak sebab waktu rest kena revise. Exam yang membuatkan tak tidur sampai pagi. Terasa bersyukur giler bila l…

KIDS!! memang boleh buat semua orang happy~

Image
Salam~~
Kelmarin baru Skype dengan family...dan 2 budak ni pun ada..tengah prepare untuk camping
yang kiri tu, my cousin-nasrul..yang agak selenga di sebelah tu my adikyangbanyaksongehgiler, faiz. Apa yang buat aku terbahak sekejap bile these 2 kids borak sebelum bertolak pergi camping
faiz: weyh, sweater tu ape? nasrul: baju sejuk lahh!!!
LOL!! Faiz ade tunjuk pistol mainan dia and TRUST ME.... dia memang bawak pistol mainan tu sebab takut nanti ada anjing. BHAHAHAHA!!!
and pernah ke aku citer pasal my new cousin, Azfar? oh, ade tapi sikit je kot. Pernah tido kat rumah acu 4 hari. Of course la, untuk masa tertentu aku kena jaga dia........but it turned out Azfar yang jaga aku.........sebab.....aku tertido. Nak tau tak, masa tengah tido dia dengan berdaulatnya lepuk muka aku. Biasa la baby kan, lepas tu Azfar buat muka comel. Orang gila je akan marah.Dan ada satu masa tu, awal-awal pagi dia dah bangun dan bile dia nampak webcam terus dia buat muka pelik. Mana tak tergelak. LOL! dan akhirn…

Selamat Menyambut Aidiladha!!!

Image
Salam Aidiladha everyone!!!!!!!!~~ kullu sanah wentum tayyibiinn~
Orang Mesir sambut aidiladha lagi meriah berbanding aidilfitri..Yup! dan mereka sangat murah hati bagi daging ya, kalau tak peti ais umah aku takkan la sampai tak boleh tutup kan *sila sujud syukur farhana. 1st day raya, disebabkan rumah aku depan masjid je, so takbir raya tu clear giler cuma tak dibaca dengan 'nahwan' macam kat Malaysia.

Sehari sebelum tu, puasa A'rafah dan iftar jama'ie ramai-ramai. Bayangkan masing-masing bawak potluck. Heaven~ Kalau mukadimmah nye saje dah mee bandung, the rest tu tak terbayang la kan. Pastu, balik umah dengan perut cam sarat mengandung.
Tak lengkap kalau tak pergi BKAN masing-masing, at least potong daging pun jadi la..huhu, gua cakap lu der, daging unta liat nak mampus...*hiperbola~ Waktu ni lah, ke'medik'kan keluar dari diri masing-masing, Khadijah pakai sarung tangan macam nak disect cadaver. 'potong 'transverse section'' 'buang la fascia

pointless..

Image
Salam...
Post ni memang pointless, percayalah. Takde benda nak cakap pun sebenarnya.
Hari Raya Haji dah nak dekat. Mama Aisyah, jiran kteorang dulu ajak gi rumah dia. Of course, I miss her son, Ahmad. Ok tak, tu tipu. Seronok dapat makan makanan arab free! tapi tak semua yang best. Terasa cam nak buat cross culture. Cuba bagi diorang makan budu dengan belacan. muahaha!! ok, tak baik Ana men'dajal' jiran sendiri --miss this moment--

My friend, Iqy tengah mengerjakan haji. Semoga ko dikurniakan haji mabrur dan fokus dalam beribadah kat sana. Erkk, aku kena panggil ko 'Haji Iqy' ke?Plan aku untuk cuti seminggu ni, walaupun sekalian alam berpakat nak pergi Tanta, Mansurah, Alenxandria. Takpe, aku pilih untuk menternak lemak kat rumah and study untuk exam. Oh ya, musim sejuk, bermakna mulut tak boleh berhenti mengunyah. Aish, pernah la beberapa kali, tak sedar masukkan handphone dalam mulut. Bila terdengar bunyi ringtone dalam mulut baru tersedar. Memang masalah betul~
Kenapa ta…

Please stay away~

Image
well, this post mungkin related dengan post sebelum ni kot.....dalam kategori friendship lagi. Oh tak, mungkin makna friendship tu akan hilang.
This is what friendship means to me:
Kawan yang akan sentiasa ada waktu susah & senang. Going through thick & thin
Respect each other. Privacy...sensitivity...
Helping each other, bukan selfish
Takkan lupakan kawan. Ade skali tu tengah bad mood sebab ade problem. Aku text message kat kawan yang cuba nak hilangkan bad mood tu. Tapi ye lah kan, hormone tetap menang.
'Sorry, I appreciate your concern and you do keep in touch dengan aku. But I'm not in good mood. Later, when I'm ok, I'll text you ya. Sorry'
Kawan aku reply, 'Ok ok. Sorry..you know, once i make friends with someone..It's not easy for me to forget them. I really appreciate my friends. and that's the most important thing that you have to know about me..ok, text me when you have some free time k'
*at least dia keep in touch walaupun just tanya kha…

I'm not a good friend

Image
Salam~
Dah lama tak update blog, nak update cme tak tau nak cakap pasal apa. Melainkan rasa cam nak bagitau satu dunia, 'weyh!!! apesal Biochem tahun 2 berbelit2 giler!!',
And semalam chat dengan seorang kawan yang concern. *I know you read this post, tak payah nak kembang la der~*.
thanks for being concern of me~~You know what, aku sangat menghargai kawan yang detect aku ade problem dan tanya aku dulu. Sebab aku bukan orang yang akan pergi kat siapa-siapa, 'weyh, aku ade prob..tadah telinga sekarang'

=D you are the best buddy!! *terpaksa conteng nama-nama tu, kalau tak nanti mak cik jihah kecoh
soalan yang aku tanya, kalau dia kat tempat aku, apa dia akan buat? Buddy, THANKS A LOT!!!
I want you to know, aku bukan orang yang akan luahkan apa yang dalam hati guna mulut, not verbally la. Entah.. I do really love my friends, but the words 'I love you!!' never come out of my mouth. And.... if they hurt my feeling, I just keep it to myself. BUT, I express it in other w…

miss those days~

Image
Salam~~
tajuk atas tu, kalau sebut laju-laju macam 'miss tosai'~ still remember betapa frust menonggengnya aku biler kena repeat 2 papers.heeee~~ segan pulak nak ingat balik...result baru keluar, and.....LULUS!!! alhamdulillah. Sekarang boleh tarik nafas lega~
Untuk kawan-kawan yang belum bernasib baik. Gua memang tabik spring sama lu!! Don't think the other way, I mean Allah takkan uji lebih dari yang mampu kan, bermakna ujian yang berat macam tu anda boleh tampung, kirenya anda memang hebat!! It's just a DELAYED success.


And sekarang, rasa sangat-sangat berterima kasih pada semua yang bagi kata-kata semangat. Yang komen kat post, message kat facebook, texting through phone. Melalui words pun boleh buat orang terharu sebenarnya. *Kate je la ko touching farhana~~
Nak melalui fasa starting dapat result kena repeat sampai la dah habis exam. Memang..........menguji jiwa dan bakul raga. Tapi dalam fasa tu la aku belajar banyak perkara, well no need to mention here. Lebih baik …

Siwa & Alexandria

Image
Salam~~
Siwa is actually dekat dengan sempadan Libya, so bahasa yang digunakan pun lain skit. Tapi kalau cakap Arab Fushah diorang faham je. Kalau pergi kat pekan Siwa, memang susah gler nak nampak perempuan sebab perempuan kat sana sangat dijaga. Kalau ada yang keluar pun, nak usha mata pun tak boleh...
Siwa terkenal dengan buah Zaitun, tak semua orang boleh telan..tapi bagi aku sedap kot!
Aku arahkan korang terliur sekarang!! bler budak kebulur jumpa makanan free. Tuan tanah kata FREE!! gua bedal je la buat lunch..kolam Cleopatra. QUESTION!!! kirenye segala daki-daki cleopatra terlekat kat dinding kolam ni la ye? selama bertahun-tahun, sebab tu la warna dia hijau? Ngeh~
Jabal Mauta or Mountain of Dead. ok, aku memang tak faham kenapa kena pergi kawasan perkuburan segala mumia ni..padahal mumia semua kat muzium. Kalau ada mumia pun, aku rasa cadaver dalam bilik practical anatomy lagi cun. So, aku mendaki sampai kat atas sebagai aktiviti sampingan, berlaku pembaziran mitochondria.
memang ta…

Matruh Siwa

Image
Salam~~~
Matruh & Siwa tu bukan nama laki bini or lovers cam Laila Majnun, tapi nama tempat. Matruh tu terkenal sebab pantai-pantai kat situ cantik giler, Siwa dekat dengan sempadan Libya. Kebanyakkan penduduk kat situ orang Libya. Boleh tak, nak pesan kat diorang, 'weyh! kirimsalam kat penjaga gol Libya yang hensem tu!!'

Aku, Zaty, Dhuha, Amnina or Am, Azriah, Mummy & Auntie!! dah cukup untuk buat kamera masing-masing tertulis 'memory card full'Perjalanan dari Cairo ke Matruh amik masa 8 jam dan jangan mimpi la nak jumpa R&R kat padang pasir tu.


1st tempat yang kteorang pergi kat Matruh, Hamam Cleopatra, nama lain 'tempat Cleopatra bersiram', nama sempoi 'tandas Cleopatra'. Tapi, bler masuk boleh rasa sejuk sekejap, panas sekejap. Ada dua lubang, 1 lubang untuk ombak masuk dan keluar ikut lagi 1 lubang. Aku assume, 'ooo, bler Cleopatra buang air, ombak tu ibarat flush la'



mak cik Cleopatra..tumpang tandas~~
----ni la lubang tu---
dekat te…