Posts

Showing posts from August, 2012

Yiruma

Image
Salam...

Baru lepas buat reading pasal Bach (Johann Sebastian Bach) tapi biasalah kan, kalau orang yang tak tahan heavy reading memang cepat distracted.



Yiruma is my favourite, aku rasa aku penyumbang terbesar untuk number of views, especially 'River flows in you'. Aku dah dapat music sheet, dan aku cuba main lagu ni dengan cikgu piano. Nak dengar berita buruk? Cikgu piano aku kata, ermm dari segi notes, agak boring sebab tak banyak skill. Aku tak percaya, Yiruma kot! Paling banyak aku replay dalam ipod. Then I tried, dan....ermm....memang agak bosan sebenarnya, stop! agak bosan tapi sebenarnya paling susah.

'Music is the thought before notes'

that's why cikgu aku membebel banyak-banyak kali bukak wikipedia dan buat reading. Memang malas, tapi lepas sedikit demi sedikit aku buat reading, baru  faham kenapa dia tak berputus asa membebel. Tau kenapa Beethoven cipta Symphony 9? Fur Elise? Ok la, paling latest. Kenapa Yiruma cipta '27 May'? Kalau tau, bler deng…

RAYA! RAYA! RAYA!

Image
Salam~

Nyimpen jenang neng jero tin,
arek digowo mareng suro,
keluputan kulo lahir batin,
salah silap njalok ngapuro


25/8/2012.. rasa macam sekejap je dah habis Ramadan, rasa macam nak balik semula ke Batu Pahat, Johor =D Terlupa yang sebenarnya dah habiskan masa 5 hari kat rumah nenek! =D



Beraya kat Johor memang fully kampung ness, dan bilangan ahli pun.. boleh kata infinity. Sampai sekarang aku tak tau the exact number of my cousins, ikut mazhab ibu, 69 orang tapi Wak Yus kata lebih 70++. Untuk tahun ni, kekecohan didominasi oleh generasi baru, haha! anak saudara la.. bayangkan ade almost 30 budak dari bayi sampai la 16 tahun. So, sekarang kena bahasakan diri 'acik ayong' dan yang nak tergelak dengar biler ibu & ayah bahasakan diri 'nenek' & 'atuk'. HAHAHA! Ayah ade 12 orang adik-beradik, budak-budak tu bertuah la ada ramai atuk & nenek. Kirenya nenek aku hebat la kan ade 30 cicit. Pergh! Pergh! Jadi, lahirkan lah ramai anak.

Aku lagi prefer suasa…

no name

What can you do when your good isn't good enough?

When all that you touch tumbles down?

'Cause my best intentions keep making a mess of things

I just want to fix it somehow

But how many times will it take?

Just a thought..

Image
Salam Ramadan...

Bila ada jemputan kahwin berduyun-duyun, bukak invitation siap dengan lagu lovey-dovey terang benderang trang tang tang 'jemputan ke walimatul urus', dapat pulak dari kawan sebaya. Terasa peer pressure... eh? Naah~, tumpang gembira, akhirnya dah berjaya jumpa 'the one' yang Allah dah takdirkan. Barakallahulakuma! =D

Dan baru-baru ni gaya bahasa ibu dah lain sedikit,

'kalau blablablablablabla ..... macam mana nak berlaki?!' *haaa~ kan aku dah cakap.

Bayangkan sekumpulan ladies duduk depan lappy tengok video perkahwinan Irma & Redza, beberapa minit kemudian bertukar menjadi 'histeria secara berjemaah'. I know, been there, done that. Perempuan memang allergic dengan perkara yang anyonyonyo-shooo-shweett.. Tetapi....kalau kembali semula ke alam nyata, memang takkan wujud 'happy ever after', ok fine! wujud kat Disneyland. Mungkin la histeria sekejap bila tengok majlis kahwin or proposal sweet tahap langit petala ke-lapan tapi lep…

O & G

Image
Salam Ramadan...

I can't sleep *sape suruh engkau pergi tibai Nescafe tadi* so, daripada membuatkan ibu berleter sebab susah nak bangun sahur lebih baik aku stay up. Well, conteng-conteng kat sini pun boleh maa~

O & G. What it stands for? Oil & Gas? nope! Obstetric & Gynecology.. kalau ade nama 'gyne' tu confirm la bab perempuan kan. Dalam bidang ni, you don't have to deal with male patient unless kalau bab infertility la. To be frank. Aku memang tak belajar lagi pun bab ni, cuma masalah dari diri sendiri yang nak menggatal pergi apply O&G. Nah! amik engkau~ Masuk labour room terus terdiam. Why me 'menggatal' nak apply? sebab....for me, bahagian ni menarik. Seriously, kalau tengok dari sudut general la kan outcome nye mostly happy things. Permulaannya memang la sakit, perit, derita but the outcome is happiness, which is baby! =D

Ade satu 'nature' yang tak berapa seronok bila buat attachment di Malaysia..*kot* Memang students akan buat at…