Just a thought..

Salam Ramadan...

Bila ada jemputan kahwin berduyun-duyun, bukak invitation siap dengan lagu lovey-dovey terang benderang trang tang tang 'jemputan ke walimatul urus', dapat pulak dari kawan sebaya. Terasa peer pressure... eh? Naah~, tumpang gembira, akhirnya dah berjaya jumpa 'the one' yang Allah dah takdirkan. Barakallahulakuma! =D

Dan baru-baru ni gaya bahasa ibu dah lain sedikit,

'kalau blablablablablabla ..... macam mana nak berlaki?!' *haaa~ kan aku dah cakap.

Bayangkan sekumpulan ladies duduk depan lappy tengok video perkahwinan Irma & Redza, beberapa minit kemudian bertukar menjadi 'histeria secara berjemaah'. I know, been there, done that. Perempuan memang allergic dengan perkara yang anyonyonyo-shooo-shweett.. Tetapi....kalau kembali semula ke alam nyata, memang takkan wujud 'happy ever after', ok fine! wujud kat Disneyland. Mungkin la histeria sekejap bila tengok majlis kahwin or proposal sweet tahap langit petala ke-lapan tapi lepas 10 minit switch off kan mood, think..perkahwinan itu adalah majlis atau selepas majlis? Tak pandai sangat nak berkata-kata but you know what I mean.


Ramai orang fokus untuk persiapan majlis perkahwinan, tapi berapa ramai yang fokus untuk persiapan selepas majlis perkahwinan?  switch off mood berangan *thats me!* Because I know I'm not ready yet! Marriage is about giving, either to the groom or the bride. Dari situ ada 'responsibility'. It demands serious work and thought. Dah bersedia nak letakkan 'suami' lebih tinggi daripada 'ibu bapa'? Atau dah bersedia nak jadi ketua keluarga?Ada orang berkata, kita tak tau bila kita betul-betul bersedia, jadi lebih baik belajar semua tu selepas kahwin. Untuk orang lain mungkin ya, tapi aku...ermm... tak. I know who I am, aku tau perangai aku berpotensi letupkan periuk api jadi lebih baik atasi dulu sebelum      jadi pengebom perkahwinan sendiri.

Perkahwinan bukan suatu percubaan, tapi tanggungjawab yang sangat berat, Di situ lah gudang pahala tapi kalau salah langkah boleh tempah tiket ke neraka.

Bunyi macam kelakar je kan kalau aku cakap dah ade perancangan untuk 'keluarga akan datang'? Untuk hubby and babies HAHAHA! rasa geli pun ada. tapi seriously, I have. Sebab aku tau perkahwinan tu pun boleh menjadi tiket ke syurga. Bila tiba masanya, memang kena fokus betul-betul. This is the reason kenapa bayangan pelamin tu nampak kabur lagi. Sebab fokus untuk diri sendiri dulu lebih penting, ada banyak lagi yang perlu dibuat.

'Apa tujuan antum kahwin? Jawapan skema elak maksiat, lengkapkan agama, ikut sunnah, ramaikan khalifah.Kalau ni jawapan antum, ustaz nak antum fikir balik -ustaz redha


Comments

Popular posts from this blog

Finally

nurul nabihah bt zakaria~~

jawap soalan, *PIANO*