Posts

Showing posts from March, 2010

progrm pndedahan kerjaya seorg doktr: day 2..SURGERY!!

Image
anyeong haseyo~

ngee~ its not the best department sbnrnye..sbb surgery kan melibatkan bhg dalaman..so x byk bnda yg extreme yg kiteorg dpt observe..tapi ade 1 patient yg mmg teruk keadaan die..n he is still young..pity~

he is 27 years old..dulu he was working in the ship in singapore..kirenye mmg gempak la gajinye..if its not because of the accident, he would get married this june..tapi disebabkan accident tu..die dpt pendarahan teruk dlm otak..dan sebahagian tengkorak kepalanye mmg dh dikeluarkan utk kluarkn pndarahan otak, n die hidup skrg tanpa sbhgian tengkorak..so sense die pn x brape bgs..

unfortunately, he's living like a baby, die prlukan tiub utk makan..n bantuan prnafasan..so ade 1 lubang yg dibuat pd trachea die..n ade sekali tu, die trsedak n terbatuk2 sbb ade kahak n lendir. n nurse tu trpaksa sedut lendir n kahak tu kluar.

.during the procedure, he was coughing badly..n lendir2 n kahak tu kluar mcm letusan gunung berapi..menyembur2..unfortunately, the patient is my group…

progrm pndedahan kerjaya seorg doktr: day 3, O&G

Image
anyeong haseyo~

to be frank, O&G department is the best one coz i love babies!! they r so cute! kiteorg dtg awal, so dpt tgk nurse mandikn semua babies..wow, ade yg x brhenti2 nangis..and it was so beautiful to watch them yawning n waking up from sleeping...so cute!!

n dlm 1 bilik yg, semua babies brkumpul utk dimandikn..its just like a singing competition..woo~ the loudest one was the winner..n one of my fren pointed to the baby, 'that one is going to be a singer' LOL..Malaysian Idol for baby~

Matron Salmah (jwtn nurse plg tinggi) gave a looonnnggg talk, tp memang bermanfaat.. ade wad yg khas utk wanita yg kegugurn atau ade mslh nk pregnant..wow, that one, mmg x berani nk interview patient sbb diorg dikategorikn sbg sgt sensitif..wuuu~

the best part is in the LABOUR ROOM!!! hahaha!! tengok org bersalin scra normal, LIVE! doc tu plak LELAKI! hahaha! baby tu pn mcm kluar x kluar je sbb die besar, n tgk nurse uruskn baby tu..wow, still ade darah pd rmbut baby tu..

n main2 ngan so…

progrm pndedahan kerjaya seorg doktr: day 5..ORTHOPAEDIC!

Image
anyeong haseyo~

orthopaedic is fun!! n dpt jumpa abg2 n kakak2 yg amik medic kt UIA..

at first mmg letih sssaaaannnnggggaaaatttt!! sbb sblum tu ak ikut doc wat on-call dr 8 mlm smpai 6 pg..tido kt umah x smpai sejam n terus bersiap prgi hosptl semula..penat sgt...blum lg 36 house..

1st of all, observe students ni wat presentation dpn speacialist (they hav to clerk da patient first, discuss what the disease is n find the management)..diorg gubra..pastu ikut specialist wat round..

hohoho..ngeri pn ade..sbb kbnyakan kaki cedera smpai nmpk tulang, n berdarah..kna rendam dlm ubat spjg masa..ade yg kena penyakit kusta yg sgt teruk..it keeps bleeding n kusta tu dh nmpak mcm bunga kubis, n ade darah beku..wow, he can't walk..unfortunately, the patient is my former classmate's grandpa..

n pelajar UIA kongsi pngalamn jd medical studnt..best~ actually to study medicine in malaysia is much better coz they start to do practical in year 3 n they r more adapted to the condition of patients in ma…

progrm pndedahan kerjaya seorg doktr: day 5..

anyeong haseyo~


hr ni hari terakhir, x brape penat sgt mcm smlm, sbb hari ni ade meeting wktu ptg and talk at the auditorium wktu pg (bajet utk antibiotik, ak ingat awal thn je ade Bajet 2010, docs n nurse warned kna kurgkn penggunaan)..so kaki rileks skit..but still kna kena attach ngan doc (ak rase cm main kejar2 ngan doc, punyer la laju diorg jln~)

last day, kiteorg kna prgi semula bhgian A&E (emergency) and forensic, badly kiteorg x boleh tgk autopsi sbb ade mayat baru, so mayat tu kna simpan dlu..tp stay je kat A&E pn boleh jd giler kot..
sebab bile ade kes br especially critical, red zone akan jd mcm dlm citer ER..serabut giler..

1st patient yg critical, seorg pelajar sek men. ponteng kelas ak rase..haha! kantoi gitu je ngan doc, patah kaki..tp severe injury kt bhg leher smpaikan x boleh nk jahit coz the wounds were wide open..so a simple surgery pn dilakukn..sian die thn sakit, kwn ak fatehah (SSP ex-stud) dtg dkt patient tu n touching his hand to give support, lagak die cm…

doctor? perhaps~

Image
anyeong haseyo~

first of all, dr tadika smpai la abis spm, sekali pn sy x prnh jawab, 'doktor' setiap kali org tanye, 'cita2 nak jadi ape?'

today is my 4th day of prog pendedahan kerjaya seorg doktor, selama ni mmg x larat nak online lame2 coz mmg penat lepas blik dr hospital. (ceh, ak ckp cm ak ni doktor jek, LOL)

i will tell about my experience after it ends...ngee~

wktu nak isi borg JPA, my mom was sitting beside me, bile sy nk tekan 'kejuruteraan', huhu..terus dia bantah..aiseh, dia bantah ak nk amik engineering mcm la ak mintak izin nak kawen lari..huhu..

dia kate amik dentist senang..ceh! punyer la x challenging nyer..so my aunt kate amik je medic dlu..so ak pun tekan la 'perubatan timur tengah', hahaha!! sebab...x byk saingan seeebbbbaaabbb...takkan la org cina ngan india nak apply gi timur tengah~...peace~ klau ak amik MARA..dia bg priority pd bdk MRSM dlu..

so setakat ni pgi program tu..memang seronok..new experience, especially mase kat O&G (sak…

i love him!

I AM A MUSLIM

my result~

anyeong haseyo~

salam~..alhamdulillah, i got 10A's n 1B..kantoi arab..hehehe..mmg x target pn yg tu..

x tau cm ne nak ucap terima kasih yg x trhingga kpd semua yg dh byk tolong sy..huhuhu..(ala2 ucapan artis lps dpt anugerah)..especially kpd semua cikgu2, yg x jemu2 tolong kami..kelas dr 6.30 smpai 12 tgh mlm, kna marah, kna denda, kena bebel..semua la prnh rase...

cikgu noriah...
cikgu azuraidi..
cikgu fakhar..
cikgu harrie..
cikgu suk..
cikgu azizi..
miss masayu..
ustaz syed fadhil..
ustazah ct maryam..
ustazah wan nor saliha..
cikgu zul..

to my parents, saranghaeyo! especially my mom..thanks for ur support n doa~

n all my frens n ex-seniors yg bg semangat utk terus berusaha!! i love u!! saranghaeyo~

n w/pun sy rase individu ni x baca blog ni n dh lost contact kot..for Ahmad Amir Azfar..hehe..ur notes mmg power, sy x pyh bukak buku teks pn..n ur last advice wktu saat2 akhir tu mmg berguna..thanks ya~

to all my frens, semoga dimurahkan rezeki n cita2 trcapai~

my result x de la memberangsangkn sgt …

should we use wali hakim or not?

Image
anyeong haseyo~

this is what happen between my aunt and my uncle..its a bit complicated..majlis sambut menantu serentak dgn majlis perkahwinan mak cik sy~

saat ketika keluarga ak dan kwn pak cik ak yg konon2nye wedding planner berbincang, ketika itulah point ak dibidas..huh!! benci2..

kwn pak cik ak tu suruh amik wali hakim~ dgn serta-merta nya ak mencelah demi mempertahankan ilmu pend.syariah islamiah yg ak dok sakit kepala hafal 2 thn ni..'mane boleh guna wali hakim!' atas sebab:

1) pak cik ak tu cukup syarat
2) pak cik ak tu bukannye tunaikan umrah atau haji
3) dia bukan duduk jauh pun..

yg plg sy sakit hati alasan nak guna wali hakim sbb, pak cik sy kena berada dkt rompin wktu hr yg sama (utk jemput pihak prmpuan smpena majlis sambut menantu).. klau ye pun beriya, bukannya lama pun akad nikah tu..sakitnya hati bila dgr!!

klau nk kira 2 marhalah pun..plz la..tengok keadaan la..sbb sy setuju dgn pendapat yg katakan..
Mengikut ukuran sekarang, dua marhalah itu adalah sejauh 91 km. K…

super junior vs girls's generation

tengok la video ni.. x tahan nak gelak tgk heechul asyik cakap.. 'babbo'..LOL.. he is so funny~

my first driving~

anyeong haseyo~

ari ni, dgn rasminya ak belajar secara live atas jalan raya, kirenya first time la ni..but u know what happen? goosebump~ patutla ayah ak yang keje polis ni pun kata ak ni bahaya~

at first..ok je..sbb just blaja cm ne nak guna gear, nak stop kereta and blah..blah..blah.. my mentor sruh maintainkan kelajuan 40km/h tapi ak gi bantai smpai 80km/h.. mentor ak yg duduk sebelah ni pun nampak can kecut..tapi seronok... hehehe..sebab mission ak, sedaya upaya x nak bg kereta belakang x potong...hehehe...

then, bila mentor ak dh nmpak ak ok, at the same day ak blaja parking kereta...di sini la bermulanya mimpi ngeri..xde ngeri mane...my mentor suruh ke depan kan sikit kereta, lepas kan sikit klac..ntah cm ne ak boleh tertekan minyak...mentor ak pn menjerit dr luar..

masalahnya bukan 1 or 2 tiang ak langgar..dah la tu siap bengkok lagi tiang yg dah ak langgar tu..huhu..mmg obvious sgt bengkok tu smpaikan mentor ak letak tepi je tiang tu, sbb dh x leh guna dah...huhu..patut la ayah ak…

waiting is painful?

anyeong haseyo~

i don't know if it is true..waiting is painful..sometimes it hurts our feelings especially bila kita tak pasti apakah kesudahnnya..n kemungkinan apa yg kita lakukan tak dihargai..i was watching 'The Slave Hunter'.. the hero said, 'the warrior would not leave his sword, if he leaves, he'll come back', so the lady was waiting for him and lastly the guy came back..in other part, the guy who's been hunting to search for his beloved one get was sad to know the lady was with another guy..

akhirnya bg kebahagian utk sebelah pihak but not for the other one...


aja aja hwaiting!!!

p/s: nak belajar taekwondo semula!!!