Posts

Showing posts from 2014

Sayonara!

Image
For some reasons, seperti betapa tak matured nya diri ini dan terus rasa malu bler baca semula ayat budak-budak di zaman dahulu kala, terpancul terus dari mulut 'What was I thinking!'. See, I'm growing up be matured hew~. So the point is, I'm no longer using this blog. Create yang baru. Muahaha! Kalau bernasib baik jumpa la kot. Can't wait to post about my trip to Krabi in my new blog! Till then, adios amigos!


To Miss Tasneem

Image
*khas untuk orang yang baru 22 tahun & bakal final exam lagi 10 days*

Salam,

Firstly aku tulis kat sini sebab mobile internet aku dah nak habis, and because it's weekend yaw! *my guilty please me time*

Rasanya aku orang last wish belated birthday ko. hewhewhew. berzaman kau jah. Sweet 22 baby, may you have great future ahead. Please please please live your life without fear. Go beyond the border as you have your own potential. To be afraid what comes to you, is a waste. (Berterabur grammar, ko paham la kan main point nye)

Sebagai hadiah, aku suruh hrithik roshan kasi ni kat ko.



Dilon me tum Apni Betaabiyan leke chal rahe ho, To zinda ho tum. Nazar me khwaabon ki bijliyan leke chal rahe ho, To zinda ho tum. Hawa ke Jhokon ke jaise aazad rehno seekho Tum, Ek dariya ke jaise lehron mein behna seekho Tum.
Har ek lamhe se tum milo khole apni Baahein, Har ek pal ek naya sama dekhe Nigahein.
Jo apni ankhon mein hairanian leke chal rahe ho, To zinda ho tum. Dilon mein tum apni betabian…

If you see the mansion, you will leave the dollhouse.

Sebenarnya dah lama nak tulis pasal ni, tapi tak tahu nak tulis apa. Apa yang akan tertulis, memang direct spontan sebab tak plan and I just spill it out.

My late grandma left on 21st April, well it's not the only thing happened that night. I lost 2 persons, not in one day but in one night. I couldn't imagine that I could actually bear the burden that much and only few persons knew.

I was so traumatized.

I cried so badly, so badly that I couldn't stand straight. The table is only 5 steps from the bed but I couldn't walk straight. Then I had bad headache and I remember I slept with the picture of my late grandma beside me. That's all.

The next morning, I went to class as usual, like nothing happened. Thank God, the eyebag was hidden behind the spectacles. I even diagnosed the case correctly. "You are a good student. I've been observing you". How could the doctor said that when my mind was....blank like an empty box.

 Lost 2 persons in one night for me…

A Perfect Quote

Image

Because I'm a human too.

'Ko kuat nyaahhh!'

'Hey ana yang kuat tanpa muscle berketul-ketul'

'You are strong enough'


Semua orang cakap aku kuat.
Tapi diorang tak tau, kadang-kadang aku tak nak pun jadi kuat.
Sebab..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Penat.

Nenek

Image
*air mata ni, dah tahan-tahan pun keluar lagi* Stop grieving, rasulullah s.a.w tak suka.

Mon, 21 April 2014. 21:57 pm

Too many bad news in one day, salah satunya
Dapat tahu, nenek dah kembali ke rahmatullah.

Sebelum nenek meninggal. Dah lama dah simpan, dah lama dah rasa tak sedap hati, dah lama dah rasa kacau bilau. Kalau ikutkan dah tempah tiket balik.

All I could do, was asking my cousin and my mom,

'Nenek makan tak?'

'Nenek bercakap tak?'

'Nenek macam mana?'

and it goes on.

Tak boleh concentrate study, tu pasal la jawab end-block tunggang-langgang. kalau terfikir je terus tido. Takpun terjun je swimming pool. No, I dont want anyone to see my tears, the pillow was wet though. Up until now, even my roommate doesn't know. Tasneem pernah pesan, 'Don't bite more than you can chew', tapi kalau dah tak boleh kunyah, telan je la kan. Monologue je la dalam hati, Allah Maha Mendengar. Kalau Allah nak tarik nyawa nenek dalam masa terdekat, biarlah dalam k…

Because it's complicated.

Salam~

3 hari cuti termasuk Chandramana Ugadi, pergh! aku bangga betul boleh sebut word ni laju2.
3 hari yang macam zombie & heartless. aku memang dah sedia heartless tapi kali ni lagi prominent.

Bila heartless terlebey-lebey ni, laju je mulut aku lepas, straightforward terus cakap, tak payah simpan-simpan, senang. Tak ingin aku kumpul dosa cakap belakang, sebab aku pun tau dosa aku dah bergunung-gunung.

Bila aku fikir balik, interaksi dengan manusia ni susah. Tak kisah la laki ke perempuan, both sama je kalau orang tu sensitif, especially perempuan la. Haa~ kan dah berputar belit dah ayat aku. Tadi kata dua-dua sama.

Secara logik nya, orang akan senang terasa dengan apa yang kita cakap, walaupun benda tu betul ataupun benda tu memang kesalahan dia (denial? or selfish?)
Tak tegur kang, menyimpan,
bila menyimpan kita nak mengadu kat orang, bila mengadu, orang tu pun tau kesalahan dia. Dah nanti takut judgemental.
Kelemahan aku pulak, bila aku lepas, ayat aku memang 'sedap'…

DSLR, yes or no.

Image
Salam..

Aku sekarang tengah dilemma, nak beli ke tak DSLR, parents aku dah bagi green light, siap kata nak tambah duit $$$$ (tapi of course aku takkan guna) tapi jawapan solat istikharah aku ni tak tau la yes ke no. Sebab ni melibatkan duit yang mengalir dan long investment, jadi aku kena pikir elok-elok.

So aku tengok gambar-gambar yang aku tangkap waktu 1st field trip. 1st time aku guna DSLR. Itupun nasib baik lah ade Photography Club. So aku fikir...

1) creative tu boleh dipupuk ke, aku ni creative ke.
2) berbaloi tak
3) camne kalau minat terkubur? haaa~~ kan problem, duit tu boleh simpan pergi travel.

And aku siap buat reading lagi pasal kamera lain, photo and shoot, Sigma, and ape tah lagi yang function ala-ala DSLR, tak pun guna je instax aku, tapi aku rasa lagi prefer DSLR.

Pastu aku terfikir,

1) ape gunanya travel kalau takde camera, takkan asyik2 nak.. 'awak, nak transfer~'
2) at least aku ade hobi baru
3) I'm still 22! I can do whatever I want!

Gambar-gambar yan…

We need to change!

Image
Salam..

'We need to change!!!' bak kata Barack Obama.

Bila aku belek balik, dah lama rupanya aku tak post -sebab takde point- tapi kali ni aku rasa nak post. I had few discussions lately, lepastu aku tertanya-tanya, pastu tak terjawab, pastu assignment untuk hubungan etnik aku pun ke laut~ so aku nak muntahkan semuanya kat sini.

Ni semua atas observations aku je.

Aku pergi Goa, mindset aku nak serbu semua water sports. Pastu aku nampak mat salleh sebelah aku baca buku. Tengah-tengah terik matahari ko paham tak?! aku yang stress tengok.

Kalau ade sharing buku, akan ade sorang je yang lead, share 1 buku, bincang satu tajuk. yang lain akan MENDENGAR je. well, may be tak semua. Ada tak yang terfikir, kenapa kena rujuk 1 buku tu je? 1 buku means dari 1 author, paling maximum pun 2 orang kot. 1 author - 1 pemikiran, kenapa takde yang questioning melalui perspektif lain? Walaupun idea tu idea mentah dari diri sendiri.

Buku. Prejudis betul kau bila nampak sumber buku lain sikit dari …