Posts

Showing posts from May, 2011

what kind of a learner you are?

Image
salam~

I was randomly click to any website that looked interesting .. *membuang masa la pendek citer..
dan akhirnya aku belajar yang kita ni terdiri daripada 3 jenis learners... you can check what kind of a learner you are by taking this test

#1 Visual learner
yang ni lebih kepada melihat,

characteristics: boleh membaca directions dan ikut directions, boleh visualize object, seorang yang teratur, have great sense of balance and alignment. bagus dalam bab spelling tapi mudah lupa nama, sukakan colours & fashion, perlu befikir sekejap sebelum fahami lecture. sukakan diagrams!! suka buat outline ketika membaca

style of learning: study sorang-sorang, boleh khatamkan buku tebal-tebal dengan jayanya dan ade hak keistemewaan untuk wat muka belagak pastu, study guna diagrams, slide Powerpoints, handouts

best style of learning: selalu buat diagram, outlines everything, gunakan warna untuk words, use flashcards, kalau sesiapa tengok buku yang berwarna2 highlights tu confirm la dia jenis ni. pan…

chill !!!

salam,
first of all, thank you for the thoughtful words from my girlfiriends, my senior as well, kak ct..about 10-15 minutes after i wrote the last post, my housemate syida yang asalnya ntah merayau ke mana tak balik-balik umah, called me just to encourage me to work harder. and at the same night, i got messages from my dearest girlfriend, Bie in Alexandria.tehee!! terharu~ and not to forget, atul and dentist-to-be (i still can't recognize who's this person but im sure enough you were in same short course with me kan? MEP betul tak?) heee~~
lepas habis exam practical Anatomy pagi tadi, kalau aku kate aku confident kesemuanya betul tu nampak sangat la menipu. we can't expect everything to be smooth sailing kan. well, at least aku tenang skit la jawab berbanding practical exam mid year, alhamdulillah~
balik je umah, aku bantai balas dendam, until now aku tak bukak buku lagi. weyh, aku dah penat mengadap buku and hafal all those things, so i deserve to rest la..hehe~ aku pun mer…

Medic a.k.a Zaman Diktator

*saya menulis dalam keadaan tertekan~~

Pernah tak rasa bila dah berusaha all out dah, tapi hasilnya tetap tak memuaskan? Bila nak terus berusaha lagi, terfikir, 'adakah akan gagal lagi?', well..of course la..Thomas Edison pun gagal beribu kali kot..*saje nak pujuk diri
Pernah tak rasa orang di sekeliling kejam giler, biler dyorang dok gebang-gebang kejayaan dyorang again and again dan tu membuatkan diri yang dah sedia down rasa lagi down...rasa macam nak jerit.. 'senyap boleh tak?!!'
Pernah tak rasa jealous, bila tengok orang yang tak payah nak susah-susah but boleh dapat victory? rasa macam nak baca skrip drama..'dunia ni tak adil!!!'
I'm not good in memorizing I'm not genius but I'm destined to be in Medical field..............sigh~ until now, aku fikir..setiap manusia dah ditetapkan jalan hidupnya kan? dan ape yang tertulis mengikut kemampuan hambaNya kan? tapi ciri ape yang ada dalam diri aku yang bolehkan aku survive dalam Medic a.k.a zaman diktator …

demi practical biochem & anatomy

Image
ye tuan-tuan dan puan-puan, jangan terpedaya kat tajuk post kat atas tu, bunyi macam gempak je padahal takde ape-ape pun, gambar-gambar ni, di ambik ketika otak dah tak larat nak terima ape-ape dah, pendek kate 'sesi membuang masa' ketika study...
yang kat atas ni, berlaku pada malam, hari sebelum exam practical biochem, huhu..kteorang praktis buat eksperimen kat umah, cara aku cakap macam aku mintak kat pakcik yang jaga lab tu..'ya amm!! nuss kilo Barfoed solution bikaam?' (pakcik, brape harga setengah kilo barfoed solution) pastu buat eksperimen kat umah...nope! ala..action je lbih, tapi just guna barang2 biasa, buat konon2nya tengah eksperimen laa..
gambar ade 2 botol nutella, macam umah aku ni kaya sangat je kan..housemates aku ni semuanya piranha especially aku la..manusia mana pernah cukup, inikan plak piranha, so 1 botol untuk aku, 1 lagi syida pnyer..syida saje acah2 kononnya dia nak tuang betul2 nutella aku.. huh! 'kalau ko tuang betul2, aku laknat ko..'

why i choose blogging?

salam, rise and shine!!!! 6.20 a.m *jangan percayakan jam blog, jam tak betul...
baru habis buat practical anatomy book, tak habis pun, berlambak lagi... and TERbukak blog kak liana...
nah link... http://nur-aqlili-liana-c.blogspot.com/
super devoted kan?? *baik korang angguk cepat...
to alisya *i know u stalked my blog ..hew...hew..* kate kat Tiey, Pah, and Sue...ni lah akak comel yang aku dok gebang-gebang tu...oh yeah!! *kak liana tersenyum kah?
why i choose to write in the blog? knape tak pilih diary, kan lebih private? (tak nak!! nanti biler faiz terjumpa beriya dia eja satu-satu pastu baca kuat-kuat)
kalau korang perasan posts dalam blog ni takdelah penting mana pun..takde tips kecantikan macam dalam blog Fatin Liyana
http://honeykoyuki.blogspot.com/
or se best Hanis Zalikha
http://inibelogsaya.blogspot.com/2011/05/20-things-to-do-before-i-get-married.html
and follower pun takdelah beratus macam my cousin abg emal, inikan plak nak sampai beribu
http://ikhmalyusoff.blogspot.com/
aku tak boleh…

Happy Mother's Day Ibu!!

Image
*latest picure of me and my mother, ok2..aku tau muka aku nampak pelik skit, gambar ni amik masa sampai kat malaysia--evacuation-- and tau2 la kan cuaca kat Jeddah is super hot!! so, dehydrated (vomitting, diarrhea...) ugh! sumpah seksa..
to my dearest mom Puan Hamsina bt Hassim.. Selamat Hari Ibu!!!! you are the super coolest, caring, loving mom in the world!! oh yeah!! ..let me tell the world how much I appreciate you
when i was a little girl, my mom was really strict sebab perangai yang aku memang dasyat..sape lagi yang akan buat mata terjegil bulat dulu bila tengok anak perempuan dia tutup pintu peti ais dengan kaki, --IBU--*praktis taekwondo tak bertempat*
siapa yang selalu tak putus asa kejut aku bangun pagi especially untuk subuh, and dah prepare semua jawapan untuk semua alasan... 'ayong!! bangun subuh, pukul brape dah ni!!!' ... 'matahari dah terbit la ibu...' --IBU--*zaman jahiliah memang sengal~
*kalau aku dah tak reti bahasa sangat, ibu akan panggil nama penu…

friends come first

Image
salam,
semalam hari yang...org kate bad luck la.. syida pun kate kat ak 'mmg hari bad luck la ko' hari yang sepatutnya cuti, ade kelas..nak gi kelas nek teksi jalan jam, so terpaksa la rushing tahap maksima laa..lintas jalan pun tak pandang kiri kanan
and syida held my hand along the journey~~ sweet kan kami?
and, harini nampak anak kucing parsi yang sgt comel, and simpan dalam hati je nak beli, coz, my housemate kayla, sangat tak suka kucing, jarak dia dengan kucing plg kurg 1 metre..
hari ni ade suatu peristiwa yang berlaku..sangat memorable, touching~~ aku x boleh nak citer precisely la..still a secret, tapi Syida, dengan 2 org lagi kwn ak tolon g aku capai impian aku...*ayat skema yg konon2n ya nak berdramatis tapi x jadi* *mase tangkap gambar ni kat citystar seharian aku dengar syida kate merungut..'tak best la kluar pakai baju kurung'..no worries babe, you look macam perempaun melayu terkahir..
it's not easy tau, dyorg korbankan masa, and i know syida tak brape sihat …

one fine day

Image
salam~~ anyeong haseyo... aritu final exam practical physio--ermm, ngaaa~~ 45 questions 4 cases dalam masa 1 jam, rase macam nak suh kaki menulis skali..
arini, final exam practical biochem--> kali ni macam relax skit r.. test 2 solution dalam mase sejam, and bahan2 semua dah ade kat depan mata, kirenya kte boleh la buat macam tempat tu bapak kite punyer la..
and today, kawan aku sorang ni banyaakkk tolong ak... nice candid huh?she's adorable! no wonder...
nama dia nadiah, call her 'Nad', masa kelas practical Anatomy, perhatian aku distracted, aku dah la jenis yang tak boleh fokus lama2, pastu banyak plak bahagian yang doktor tu mention..bila dah tak boleh nak masuk dalam kepala tu, rase macam nak jerit kat doktor tu..'dah2!! cukup!!'
bler doktor tu dah habis terang, aku bisik kat Nad, 'nad, ko revise blik yang tadi', so..dia dengan tenangnya revise blik semua yang doktor ajar tadi, sampai guna 3 mayat yaw!!
dia terang kat aku, sampai lah kteorang orang yang te…