what kind of a learner you are?

salam~

I was randomly click to any website that looked interesting .. *membuang masa la pendek citer..
dan akhirnya aku belajar yang kita ni terdiri daripada 3 jenis learners... you can check what kind of a learner you are by taking this test

#1 Visual learner
yang ni lebih kepada melihat,

characteristics: boleh membaca directions dan ikut directions, boleh visualize object, seorang yang teratur, have great sense of balance and alignment. bagus dalam bab spelling tapi mudah lupa nama, sukakan colours & fashion, perlu befikir sekejap sebelum fahami lecture. sukakan diagrams!! suka buat outline ketika membaca

style of learning: study sorang-sorang, boleh khatamkan buku tebal-tebal dengan jayanya dan ade hak keistemewaan untuk wat muka belagak pastu, study guna diagrams, slide Powerpoints, handouts

best style of learning: selalu buat diagram, outlines everything, gunakan warna untuk words, use flashcards, kalau sesiapa tengok buku yang berwarna2 highlights tu confirm la dia jenis ni. panggil dia 'tauke highlighter!!'

strength: bab buat essay bagi la kat dia! Diagramming, reading maps, showing a process.
weakness: responds and hearing




#2: Auditory
yang ni lebih kepada mendengar

characteristics: semasa study, suka sebut dengan kuat-kuat, sukakan exam oral!! boleh explain dengan baik, bagus dalam study group, boleh ingat nama, its all about music, boleh detect sound effect mase tengok movies, suka music, bagus dalam grammar atau bahasa asing,, tak boleh senyap dalam masa yang panjang, suka berlakon or buat performance, kalau orang bagi arahan, boleh ikut.

best style of learning: recod lectures, gunakan videos, ulang fact dengan mata tertutup, group discussion, gunakan audiotape untuk belajar bahasa asing

strength: oral exam!! bagus dalam essay itupun kalau dia dengar ape yang lecturer cakap

weakness: kureengg skit kalau test yang jenis kena baca dulu paragraph then write the answer. sebab bab reading, kurang skit.



yang dua jenis kat atas ni, langsung tak kena ngan aku..

sebab.... sebab masa form5, cikgu 'pakar analyse' kata, 'awak ni hyperactive'. dalam hati, 'im 17 years old, hyperactive untuk budak2 je' *nak jugak ngaku matured. Tak heran la cikgu sekolah tadika aku selalu terpekik, 'farhana!!! duduk diam!' tak sampai 10 min aku buat hal balik. macam tu lah cikgu2 aku senang nak ingat nama aku..hee~~aku jenis, tak boleh tumpu lama-lama, tak duduk diam, cepat distracted, kalau Dr.Tarreq lalu kat tepi je masa kelas praktikal Anatomy, terus distracted *kata je lah Dr.Tarreq tu hensem.if you have these characters, welcome to my club bebeh~ *except for Dr.Tarreq part tu la


aku tergolong dalam ni..



#3 Kinesthetic
jenis ni lebih kepada pergerakan. badan tak boleh buat connection yang mereka 'sedang' buat sesuatu ketika mereka sedang mendengar.pelik, so check this out.

characteristic: perkara yang paling menyeksakan adalah sesuatu yang perlukan dia duduk diam *sebab tu la aku malas nak gi talks or forum..hehehe.. ade hand-eye coordination, bagi reaksi yang cepat, ade motor memory yang bagus(boleh buat benda yang sama, selepas cuba sekali), bagus dalam sukan, experiment, boleh perform dalam art & drama, ade energy tinggi

best style of learning: jenis ni adalah orang yang tak boleh fokus lama dan kena kerap bergerak. so, buat je ape-ape pergerakan semasa study, nak kupas ikan bilis masa study pun boleh..*tetibe~.sentiasa buat sesuatu dalam kelas ketika lecture, pusingkan pen antara jari tengah & penunjuk 360 darjah *i'm a pro! gerakkan kaki to release your energy.gunakan memory games, guna flashcards to memorize

strength: Short definitions, fill-ins, multiple choice.

weakness: long essay..*bingo!! aku allergic ngan benda ni..mencik.mencik.mencik!

bak kata kinah: semua orang pandai, cuma bergantung pada cara study dyorang samaada kena atau tak dengan diri mereka. credits to kinah!! applause!!

Anda tergolong yang mana satu??

Comments

Popular posts from this blog

Finally

jawap soalan, *PIANO*

nurul nabihah bt zakaria~~