Posts

Showing posts from July, 2012

1st attachment..

Image
Salam...

Dah lama tak update, hehe malas dan takde point sebenarnya. Recently, buat attachment di hospital. Baru je start untuk department A&E but....ya Allah, penatnya jangan cakap dan pelik macam mana doktor ni boleh tahan, I did simplest procedure je ambik ECG, bagi injection, ambik darah dan sambil menyendel sebelah doktor-doktor mintak tolong terangkan pasal penyakit, dan ambil history patient kononnya nak tingkatkan communication skill, discuss with senior medical students from UIA. Lots of things I learnt, daripada pesakit sendiri, even family members, doctors, Medical Assistants, and medical students. Tak lupa jugak kes 'pelik'..hahaha! boleh agak tak apa reaksi doktor jumpa 'sponge' keluar dari luka pesakit. Pakar orthopedic sendiri pun pelik 'what the **** is this spongy thing?!'  it's not bone marrow dan akhirnya benda tersebut adalah sponge.

1st day sangat takut, serious. Tapi beberapa jam kemudian buat muka tak malu je. Bak kata kak jihan &…

spirited away

Image
Salam..

Mintak maaf kepada sesiapa yang Google pasal cerita 'Spirited Away' tapi end dekat post ni. Ha ha ha.

Lepas satu, satu lagi datang. sampai sekarang aku terfikir, 'mana aku dapat tenaga tu?'. Tak nak cerita pasal kisah tu dari mula sebab kisah tu memang dah popular pun. I guess. Sejak keluar je dari rumah dah rasa tak sedap hati, terus dapatkan syakiey 'Ini bukan plan aku!' then she said 'Plan Allah kan yang terbaik'. Terserempak dengan Dina dan dia dengar cerita dari A-Z dari Tneem, dan berulang kali dia sebut 'Alhamdulillah..alhamdulillah', dan konklusi dari Dina 'Dari awal memang dah nampak yang Allah memang tak nak bagi'. Tak makan dari pagi, dan perkara tersebut berlarutan selama 2 hari. Dan dalam keadaan hypoglycemia tu, entah mana datang energy untuk berlari ulang-alik. Geez, sympathetic memang hebat.

me: aku takde selera
atul: we need to stay alive! kita kena fight esok! *rasa macam dalam The Hunger Games. LOL!

Tak sampai …

Debate

Image
Salam..

Esok flight, packing baru separuh, itupun nasib baik dah start packing selepas kena paksa. Hari ni aku bukak facebook hampir sepanjang masa. Ulang suara, sepanjang masa dan aku tengok movie The Hunger Games! Then, ter review balik gambar ni, gambar yang di ambil sewaktu kteorang masuk peringkat Final untuk debate.


Pernah ade sorang kawan pernah tanya 'ape yang best pasal debate?', *sangat general kan soalan dia?* then I replied, 'Debate bukan bermaksud awak nak membuktikan awak betul dan pihak lawan completely salah 100% tapi macam mana trick audiences, adjudicators supaya diorang percaya dengan kata-kata awak, macam mana awak nak berpegang teguh dengan prinsip awak. Satu lagi, it's about knowledge. Setiap motion perlukan awak untuk banyak membaca, cari fakta yang boleh sokong. So, awak akan dapat banyak general knowledge la'. Sekian terima kasih, pendapat lemau dari aku.

My teammates are awesome! seriously, we are completing each other. Tapi ade satu lagi …

exam drama

Image
Salam~
reminder: this is an exaggeration post, so you can choose to leave *ayat atul

what final exam did to you?

Taknak berada jauh dari buku Physiology
Tension nak cram 6 buku Anatomy dalam masa 2 minggu
You slept with Atlas instead of teddy bear
Most of the time, kita tak tau pun biler kita tidur malam, sebab tidur adalah tertidur. Mata semua orang dah jadi macam beruang panda and caffeine becomes your 'drug'

medical terms dah jadi bahasa ibunda
         : nak duodenum
         : duodenum ke deodorant? LOL!

dan menggunakan symptoms and diseases dalam buku-buku tu untuk diagnose orang lain dengan selamba je tanpa rasa risau kena naik court. This is the best part of becoming a medical student.

         : aku kena muscle cramp la
         : aku rase ko kena pitting edema kot. *what the?!

         : ko dah la acromegaly! ade prognathism,
         : eleh, ko tu Cretinism! lol! =D (tak lain tak bukan Cretinism tu memang merujuk pada aku la kan)

Kadang-kadang rasa macam nak hentuk …