1st attachment..

Salam...

Dah lama tak update, hehe malas dan takde point sebenarnya. Recently, buat attachment di hospital. Baru je start untuk department A&E but....ya Allah, penatnya jangan cakap dan pelik macam mana doktor ni boleh tahan, I did simplest procedure je ambik ECG, bagi injection, ambik darah dan sambil menyendel sebelah doktor-doktor mintak tolong terangkan pasal penyakit, dan ambil history patient kononnya nak tingkatkan communication skill, discuss with senior medical students from UIA. Lots of things I learnt, daripada pesakit sendiri, even family members, doctors, Medical Assistants, and medical students. Tak lupa jugak kes 'pelik'..hahaha! boleh agak tak apa reaksi doktor jumpa 'sponge' keluar dari luka pesakit. Pakar orthopedic sendiri pun pelik 'what the **** is this spongy thing?!'  it's not bone marrow dan akhirnya benda tersebut adalah sponge.

1st day sangat takut, serious. Tapi beberapa jam kemudian buat muka tak malu je. Bak kata kak jihan 'as long you wear the white coat, you can go anywhere' LOL! Ada susahnya, semua benda kita kena start dulu pendek kata 'proactive', ini part gua tak capai tahap maksimum la and still working on it.

Memang banyak terms yang aku tak tau, iyo ler den baru habis 2nd year. Tapi bergaul dengan senior medical students from UIA (kak jihan, kak tiqah, and others) aku boleh muntahkan segala soalan-soalan secara spontan dan diorang akan cuba jawab kalau tak ingat pun diorang akan tenyeh-tenyeh smartphone google, belek-belek buku Oxford dan akhirnya soalan aku akan terjawab. See, seronok tau, now they become my Google.

Dan anda takkan dapat elak soalan dari doktor...

Doktor K: What is POCD?

Me:  difficulty in respiration..and blablabla *sebenarnya aku tak pernah jumpa satu perkataan COPD        dan aku cuba explain dari explaination kak jihan je

Doktor K: What are the causes

Me: *blank

Doktor K: you need to know how to differentiate between COPD and Bronchial Asthma.

Tink! dapat satu homework, balik terus google. Yang seronoknya itu adalah homework peribadi bukan paksaan lecturer.

Dan kita dapat tahu the REAL LIFE.. sempat la menyibuk dengan MA (Medical Assistant) dan dengar luahan apa yang MA lalui. Fuh! baru sekarang gua tau.

kak M: akak bagitau ni kat awak, supaya nanti bila awak dah jadi doktor awak tak jadi macam tu.


         

Siapa kata dengan pengetahuan 2nd year Cairo University anda tak boleh survive attachment, sebenarnya kita dah belajar banyak tau *tapi still masih basic jugak* .Contohnya, Kak tiqah terkejut kita dah belajar ECG waktu 1st year. Ya ya..aku tau betapa biolnya subject tersebut tapi it's worth kan. Waktu aku amik ECG patient, aku dah boleh apply dan boleh main teka-teki dengan MA patient tu sakit ape. You still can get involved with the senior medical students during discussion sebab setiap penyakit yang dibincangkan akan sampai ke basic jugak. Tapi aku berani bagi 'signal' je betul atau salah atas sebab hormat, senior mesti tahu lebih banyak dari junior, tak nak overact.

Hasselbach triangle

A:    epigastric vessel
me: *smiling
A:    superior epigastric
me: *frowning
J:     haaa...dia berkerut, salah salah.. -Hahaha! seronok la discuss dengan diorang-

Banyak berkomunikasi dengan patients atau ahli keluarganya pun dapat banyak info. Kebetulan berborak dengan seseorang yang pernah bekerja di hospital, *jackpot!* oh my dia sangat intelligent, dia bagi tips dan dan he suggested beberapa hospital private. I never know Prince Court Hospital ada seorang je pakar O&G muslimah *jaw drop! sebab tu la dia keluarkan thumbs up bila aku cakap nak further dalam O&G *amin~*

Tips untuk approach pesakit
1) never let them know you are an intern.. -hahahaha! this is specially for me-
2) Don't think too much *sila rujuk yang ke-3*
3) Do it in the simplest way! =D
4) Don't mention too much medical terms, explain like they know nothing -ekau rap 10 medical terms dalam masa 1 minit pun patient tak heran der, annoying lagi ada. Yang diorang tahu kalau teruk ICU, kalau OK boleh balik.-

5) *this one is my tips* Kalau si bayi sakit, ibunya mesti ada skali kan. Si ibu akan jadi lagi panik kalau ada ramai orang berkerumun sekeliling dan jangan bagi pandangan macam baby tu satu specimen. Show empathy~

Dearest medical students from Egypt, it is a MUST for you to know very well about Fiqh Perubatan kerana anda akan jadi rujukan. -talking from experience-





Comments

Popular posts from this blog

Finally

jawap soalan, *PIANO*

nurul nabihah bt zakaria~~