Posts

Showing posts from February, 2012

Thanks!

Image
Salam~
Rase....takde idea nak tulis blog....kosong...takde mood... *mengaku je la malas. =P
Firstly, nak ucapkan ribuan terima kasih untuk individu yang telah membuatkan hari di mana i'm officially 20 jadi berharga~ *touching, walaupun hari tersebut dah berlalu sebulan, macam dah lemau je kan baru sekarang nak tulis tapi..........suka ati aku la, ni blog gua! *tetiba emo
Ibu: untuk kad yang comel tu..
kak Add, abang Yahya, Tasneem, Syida, Maher and the 3 musketeers: Terima kasih untuk moment yang speechless. Mesti la happy, tengah borak tiba-tiba ade orang hulur bunga, bawak kek and suddenly semua orang nyanyi lagu birthday. Hew~
My housemates: muahaha!! aku tak tau plak korang tunggu aku balik dari airport sampai tertido. LOL! but that cheese cake was awesome!! =D
bila masuk bilik, ade sesuatu kat atas katil...
Thanks to Timah & Sakinah: untuk hadiah puzzle tema cerita Tangled, ok kantoi sudah aku tengok cerita tu nak dekat 10 kali.
Kayla: untuk baju dari Paris, yang ada peta metro..…

Edinburgh & Cliff of Moher

Image
Salam~Kalau tanya nak pergi mana untuk 2nd time, jawapannya Edinburgh & Cliff of Moher! Tempat ni, subhanallah sangat cantik~ Tempat yang mana duit akan selamat *sebab takde shopping mall* dan rasa...takjub, speechless mungkin. teringat surah At-Takwir, ayat 3 'dan apabila gunung-gunung dihancurkan'
further translation yang ustazah karimah ajar, apabila tiba hari kiamat, gunung-gunung akan berterbangan atau hilang seperti kapas di udara. *At-Takwir adalah salah satu daripada 9 surah yang menceritakan tentang hari kiamat*. Now, can you imagine macam mana gunung yang tinggi-tinggi tu boleh jadi macam 'kapas' bila hari kiamat nanti?
Dalam Asmaul husna, disebut Al-Alim (Maha Mengetahui). Ilmu Allah tak terbatas.

“Dan seandainya pohon-pohon di muka bumi menjadi pena dan laut (menjadi tinta), ditambahkan kepadanya tujuh lautan lagi, niscaya tidak akan habis-habisnya (dituliskan) kalimat Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Melihat.” (QS. Luqman: 27).
Boleh tak …

ukhuwah sesama Islam~

Image
Salam
This moral value you can feel when you travel especially to the country where not majored by Muslims. First day dekat Ireland, and most days kteorang spend dekat rumah kak Add, bersama housemates nya, kak Farah Salha yang rupenye duduk Temerloh dekat kitew lew~, kak Zahidah yang suka baking *she teach me how to make tiramisu meyh~* kak Farah & kak Ieda *I got her merah menyala trench coat, hew~*

kak zahidah ajar buat Tiramisu, tapi aku panggil 'keindahan tiga tingkat' setakat ni rekod paling tinggi pun 3 tingkat je.
me : segannya akak-akak ni layan kite baik sangat la syida: next time, biler kita dengan tetamu layan la baik-baik jugak macam akak-akak ni layan kite.
When we were in Edinburgh, hari Jumaat dan hampir masuk waktu Zohor. waktu tengah tercari-cari masjid kat mana muncul sorang laki muslim, tapi bukan Melayu tegur Abang Tasneem dan tunjukkan jalan ke masjid.And when we were in Glasgow, dapat tumpang solat kat cafe yang pemiliknya Muslim. Al…

SCOTLAND! =D

Image
Salam~ =D

Ye ye..aku tau ramai dah balik ke Egypt semula, gua balik next week yaw! peace! =D Sekarang masih di Dublin, esok nak pergi ke Belfast & Galway, kak Add yang akan drive~



Why I put this picture? sebab aku pakai jumper Edinburgh, Scotland bersesuaian dengan entry dan hukhuk ni je la satu-satunya gambar yang ditangkap kat Balnchand Town, syurga shopping dekat Dublin! Syida sangat suka benda yang berbulu-bulu di atas kepalanya and it costs only 1 Pound, pantang nampak nombor 1 kat tanda harga.
Kat Scotland kteorang pergi 2 tempat je, Edinburgh & Glasgow..tapi, Glasgow tempat shopping je, macam City biasa dan banyak kedai barang berjenama. Waktu tu, ZARA buat SALE, boleh dapat 3 Pound je kot, hewhewhew~ Tapi kalau nak beli souvenir Scotland lagi banyak kat Edinburgh, rasa seribu penyesalan biler tak beli keychain banyak-banyak kat Edinburgh. Walaupun dah balik dari Scotland, tapi bayangan Edinburgh terasa lagi. Pergi sana macam berada dalam gambar, subhanallah~ memang tempat …