Posts

Showing posts from December, 2011

uhibbuki fillah paa~

Image
Salam~
Muhajirin system....di mana akhawat batch dibahagikan kepada Ansar & Muhajirin. Ermm.. boleh rujuk balik pada sejarah Islam di mana wujudnya ukhuwah ter agung antara Ansar & Muhajirin. Bila system ni dah dirasmikan oleh 'ainin maka bermula lah musim di mana Muhajirin berduyun-duyun dapat hadiah daripada Ansar. hehe...masing-masing sengih la dapat rasa macam mana feeling ade secret admirer..kan...kan...kan... tambah lagi korang tak tau siapa Ansar masing-masing kan..
As I am Ansar, rasa macam sedih je tak bagi ape-ape lagi kat my dearest muhajirin. Mesti dia terasa kot bler tengok Muhajirin lain dah dapat hadiah...
Kenapa aku tak bagi hadiah lagi sebab.......................... Kalau aku nak buat sesuatu untuk orang lain, biarlah datang dari hati sendiri dulu~ =D
Bila feeling tu datang sendiri, berkelung-kelentang kat dapur sampai 2 pagi untuk siapkan kek pun takkan rasa penat.. tangan terluka pun tak rase sakit~ I'm sure others Ansar pun rasa macam ni =D
Who is…

A Must Book To Read for a Muslimah

Image
Salam~~
1 thing I discovered out, never introduce myself as 'farhana'. Sebab orang Arab akan tanya balik, ' why your name is 'farhana'?' or 'are you happy?'. Farhana tu sebenarnya Bahasa Arab yang bermaksud gembira. Situasi tu dalam bahasa Melayu jadi macam.. 'Kenapa nama awak 'Gembira'?', 'Gembira, awak gembira ke?' Ngeh~ So, aku guna lah 'Nur'.
Kids these days memang nama tak boleh bla kan. So, tak payah la bagi nama gempak macam Putri Reyhana Mia Arissa, sedangkan nama klasik macam 'Rabiatul Adawiyah' lagi orang Arab suka.




Buku ni aku jumpa kat bilik Tasneem & Muna which actually Zaty yang punyer. Tengok muka depan macam dull, tak menarik perhatian. Cuba selak senarai Contents and you'll know buku ni detail giler. Daripada tanggungjawab kepada diri sendiri sampai lah kepada community. Ok fine, ade jugak tanggungjawab terhadap suami.
This book explains the true Islamic personality based on Quran & Sunnah…

bila avatar bertemu...

Image
Salam...
Bila keempat-empat housemates keluar rumah atas alasan meeting, latihan and blablabla, tinggal aku sorang dalam bilik siapkan keje. Ngeh~ Tapi sempat je melalut ke lain..
Sempena BEN X WEEK & BAD WEEK, kiteorang dibahagi ikut rumah ikut elemen, API, AIR, ANGIN, TANAH.. So, kalau baca post budak-budak ni kat Facebook tak heran la kalau aku gelak sorang-sorang. Logo yang putih, suci berseri tapi orang yang buta seni kata gambar tu macam biri-biri..tu rumah aku yang insyaAllah bakal menang. ANGIN!!
Warna kuning, yang aku tak tau mane diorang cilup logo tu. rumah TANAH
Warna merah yang dari jauh macam labah-labah mainan yang korang beli dulu-dulu tu. rumah API
Warna biru yang bajet cool tu AIR..
Bila terbahagi kepada rumah ni banyak kelebihan, antaranya~
Boleh carik pasal tanpa rasa bersalah di status atau wall orang lain..
Boleh condemn rumah lain secara terang-terangan. LOL!!!Komen Jie tak boleh bla. 'terbang la naik angin pi kelas, jangan pijak TANAH'. LOL!! =D haha!!
Kapt…