A Must Book To Read for a Muslimah




Salam~~

1 thing I discovered out, never introduce myself as 'farhana'. Sebab orang Arab akan tanya balik, ' why your name is 'farhana'?' or 'are you happy?'. Farhana tu sebenarnya Bahasa Arab yang bermaksud gembira. Situasi tu dalam bahasa Melayu jadi macam.. 'Kenapa nama awak 'Gembira'?', 'Gembira, awak gembira ke?' Ngeh~ So, aku guna lah 'Nur'.

Kids these days memang nama tak boleh bla kan. So, tak payah la bagi nama gempak macam Putri Reyhana Mia Arissa, sedangkan nama klasik macam 'Rabiatul Adawiyah' lagi orang Arab suka.





Buku ni aku jumpa kat bilik Tasneem & Muna which actually Zaty yang punyer. Tengok muka depan macam dull, tak menarik perhatian. Cuba selak senarai Contents and you'll know buku ni detail giler. Daripada tanggungjawab kepada diri sendiri sampai lah kepada community. Ok fine, ade jugak tanggungjawab terhadap suami.

This book explains the true Islamic personality based on Quran & Sunnah. Dan setiap sumber dicatat kan bawah every page buku ni. So, ada fakta yang boleh dipercayai la, bukan bertaqlid semata-mata. Hew~

The best part yang paling suka - The Muslim woman and her own self - She takes care of her mind by pursuing knowledge. Seriously, bila baca ni, Islam tak pernah menghalang perempuan untuk menuntut ilmu sebanyak mana yang dia nak malahan disokong sebab dengan ilmu tu la perempuan tersebut boleh bawak diri dia.

'Behind every great man is a woman'

'The one who rocks the cradle with their right hand rocks the world with her left'

No woman can do all of that unless she is open-minded and intelligent, strong personality and pure of heart. So, she is more in need of education, correction and guidance in forming her distinct Islamic personality -quoted-

Dan contoh yang paling banyak diketengahkan dalam topik ni ialah Saidatina Aisyah. Setiap kali terdengar sesuatu yang dia tak tahu, beliau cepat-cepat tanya sampai lah beliau faham. Her knowledge and deep understanding were not restricted only to matters of religion, she was distinguished in poetry, literature, history and MEDICINE! *ouch!
And....ye lah kan, bila umur nak masuk 20 tahun next month. Mesti lah selah jugak bab - The Muslim Woman and Her Husband - Hew Hew~ Bila selak bab ni teringat plak borak dengan Ibu,

IBU: 'Ibu tak kisah pun, yang penting buat kat Malaysia. And selepas Tahun 3, means Tahun 4 /5 /6'

OMG!! Ibu aku yang selama ni berkeras yang aku hanya boleh kahwin selepas habis belajar suddenly longgarkan peraturan. Ni lah yang dinamakan '8th wonder of the world'. LOL! Tapi.......eleh, longgarkan peraturan pun bukannya aku ada calon.

Ramai sahabat-sahabat aku yang nekad nak pergi Hari Terbuka Unit Bait Muslim hari esok, especially ikhwah la...amboi...bukan main lagi ya, nak ambik barakah la tu...but when u get married, remember these 2 key rules that make your marriage last.

1) Don't get mad at the same time
2) And even you do, your WIFE IS ALWAYS RIGHT. *Sounds fair isn't?~aku tau aku dah boleh kahwin.

Whatever la! yang penting misi Jalan-jalan Cari Makan esok terlaksana. Pergi ARMA semata-mata nak pergi restoran Cina. Yatt budak Ainsyams pun tak tau restoran ni wujud der~



Comments

AlbaFAA said…
xde calon?? xpe,ko kcik lg..

6t suh je ayah carikan geng2 polis cm dy gk.ko kn nk someone cm ayah ko..:P

Popular posts from this blog

Finally

nurul nabihah bt zakaria~~

jawap soalan, *PIANO*