Posts

Showing posts from March, 2014

Because it's complicated.

Salam~

3 hari cuti termasuk Chandramana Ugadi, pergh! aku bangga betul boleh sebut word ni laju2.
3 hari yang macam zombie & heartless. aku memang dah sedia heartless tapi kali ni lagi prominent.

Bila heartless terlebey-lebey ni, laju je mulut aku lepas, straightforward terus cakap, tak payah simpan-simpan, senang. Tak ingin aku kumpul dosa cakap belakang, sebab aku pun tau dosa aku dah bergunung-gunung.

Bila aku fikir balik, interaksi dengan manusia ni susah. Tak kisah la laki ke perempuan, both sama je kalau orang tu sensitif, especially perempuan la. Haa~ kan dah berputar belit dah ayat aku. Tadi kata dua-dua sama.

Secara logik nya, orang akan senang terasa dengan apa yang kita cakap, walaupun benda tu betul ataupun benda tu memang kesalahan dia (denial? or selfish?)
Tak tegur kang, menyimpan,
bila menyimpan kita nak mengadu kat orang, bila mengadu, orang tu pun tau kesalahan dia. Dah nanti takut judgemental.
Kelemahan aku pulak, bila aku lepas, ayat aku memang 'sedap'…

DSLR, yes or no.

Image
Salam..

Aku sekarang tengah dilemma, nak beli ke tak DSLR, parents aku dah bagi green light, siap kata nak tambah duit $$$$ (tapi of course aku takkan guna) tapi jawapan solat istikharah aku ni tak tau la yes ke no. Sebab ni melibatkan duit yang mengalir dan long investment, jadi aku kena pikir elok-elok.

So aku tengok gambar-gambar yang aku tangkap waktu 1st field trip. 1st time aku guna DSLR. Itupun nasib baik lah ade Photography Club. So aku fikir...

1) creative tu boleh dipupuk ke, aku ni creative ke.
2) berbaloi tak
3) camne kalau minat terkubur? haaa~~ kan problem, duit tu boleh simpan pergi travel.

And aku siap buat reading lagi pasal kamera lain, photo and shoot, Sigma, and ape tah lagi yang function ala-ala DSLR, tak pun guna je instax aku, tapi aku rasa lagi prefer DSLR.

Pastu aku terfikir,

1) ape gunanya travel kalau takde camera, takkan asyik2 nak.. 'awak, nak transfer~'
2) at least aku ade hobi baru
3) I'm still 22! I can do whatever I want!

Gambar-gambar yan…

We need to change!

Image
Salam..

'We need to change!!!' bak kata Barack Obama.

Bila aku belek balik, dah lama rupanya aku tak post -sebab takde point- tapi kali ni aku rasa nak post. I had few discussions lately, lepastu aku tertanya-tanya, pastu tak terjawab, pastu assignment untuk hubungan etnik aku pun ke laut~ so aku nak muntahkan semuanya kat sini.

Ni semua atas observations aku je.

Aku pergi Goa, mindset aku nak serbu semua water sports. Pastu aku nampak mat salleh sebelah aku baca buku. Tengah-tengah terik matahari ko paham tak?! aku yang stress tengok.

Kalau ade sharing buku, akan ade sorang je yang lead, share 1 buku, bincang satu tajuk. yang lain akan MENDENGAR je. well, may be tak semua. Ada tak yang terfikir, kenapa kena rujuk 1 buku tu je? 1 buku means dari 1 author, paling maximum pun 2 orang kot. 1 author - 1 pemikiran, kenapa takde yang questioning melalui perspektif lain? Walaupun idea tu idea mentah dari diri sendiri.

Buku. Prejudis betul kau bila nampak sumber buku lain sikit dari …