Debate

Salam..

Esok flight, packing baru separuh, itupun nasib baik dah start packing selepas kena paksa. Hari ni aku bukak facebook hampir sepanjang masa. Ulang suara, sepanjang masa dan aku tengok movie The Hunger Games! Then, ter review balik gambar ni, gambar yang di ambil sewaktu kteorang masuk peringkat Final untuk debate.


Pernah ade sorang kawan pernah tanya 'ape yang best pasal debate?', *sangat general kan soalan dia?* then I replied, 'Debate bukan bermaksud awak nak membuktikan awak betul dan pihak lawan completely salah 100% tapi macam mana trick audiences, adjudicators supaya diorang percaya dengan kata-kata awak, macam mana awak nak berpegang teguh dengan prinsip awak. Satu lagi, it's about knowledge. Setiap motion perlukan awak untuk banyak membaca, cari fakta yang boleh sokong. So, awak akan dapat banyak general knowledge la'. Sekian terima kasih, pendapat lemau dari aku.

My teammates are awesome! seriously, we are completing each other. Tapi ade satu lagi yang lebih seronok, S O K O N G A N. Walaupun trofi dan medals tersusun dalam almari kaca tu, tapi takde satu pun event yang parents aku datang untuk bagi support. Mungkin ada satu. Aku tak salahkan ibu & ayah, tau masing-masing sibuk. So, sejak dulu bagi aku tak kisah pun ade orang datang bagi support atau tak. Tapi, bila ade kawan-kawan yang datang dari jauh semata-mata nak bagi support, itu sangat A W E S O M E!!!  Tak pernah rasa macam ni. =) Kami kalah, tak rasa macam kalah pun, sebab bila turun pentas semua kawan-kawan kerumun and we hugged. Seriously, sangat best! *bunyi macam typical, tapi rasa macam walaupun bercakap sorang-sorang kat atas pentas tapi tak rasa 'sorang-sorang'  =D*

Dan ada funny moments,

me: akak, macam mana nak main psiko?
kak syuk: awak tak senyum pun dah psiko. LOL!

Dan tunjuk ajar dari seniors, kak syuk, kak Radin, Abg Hafizzudin, Abg effy, Kak Husna (yes! kak husna kahwin dengan ustaz Don hujung tahun ni)..diorang sangat cool, pernah terfikir jugak 'apesal aku yang masuk final ni, patutnya diorang'

Tapi tak nafikan, ada sebahagian daripada diri kata 'Debate is not for you' dan walaupun pertandingan ni dihebohkan dekat facebook dalam hati terdetik jugak tak nak 'beberapa orang' tau pasal ni. Ini cerita kasi tutup. hehehe. Tapi insyaAllah mungkin ni kali terakhir kot.

Tak suka sangat ni....

Tapi suka yang ni. GENX!! ketahuilah, hati berbunga-bunga bila korang bagi sokongan. Perasaan tu lagi seronok dari menang. =D

 




Comments

Popular posts from this blog

Finally

nurul nabihah bt zakaria~~

jawap soalan, *PIANO*