Medic a.k.a Zaman Diktator

*saya menulis dalam keadaan tertekan~~


Pernah tak rasa bila dah berusaha all out dah, tapi hasilnya tetap tak memuaskan? Bila nak terus berusaha lagi, terfikir, 'adakah akan gagal lagi?', well..of course la..Thomas Edison pun gagal beribu kali kot..*saje nak pujuk diri

Pernah tak rasa orang di sekeliling kejam giler, biler dyorang dok gebang-gebang kejayaan dyorang again and again dan tu membuatkan diri yang dah sedia down rasa lagi down...rasa macam nak jerit.. 'senyap boleh tak?!!'

Pernah tak rasa jealous, bila tengok orang yang tak payah nak susah-susah but boleh dapat victory? rasa macam nak baca skrip drama..'dunia ni tak adil!!!'

I'm not good in memorizing
I'm not genius
but I'm destined to be in Medical field..............sigh~ until now, aku fikir..setiap manusia dah ditetapkan jalan hidupnya kan? dan ape yang tertulis mengikut kemampuan hambaNya kan? tapi ciri ape yang ada dalam diri aku yang bolehkan aku survive dalam Medic a.k.a zaman diktator ni?

maksud kata-kata kat bawah ni betul kan?

nobody expected it to be esay

no one does

harsh truth

but real facts

it is hard

it is mean

it is torture

it will drain you out of your life

but remember the REAL reason u choose this field

the real reason why u go to sleep and get back up the next morning

go to class

and get back

and go back to class again

do not think of those hardships

but think of the REAL NOBLE PURPOSE

u r there

to study medicine

not to get a Handsome doctor husband

not to buy a Ferrari as ur first car

not even to get urself a bungalow

BUT TO SERVE THOSE PPL IN NEED

people who are sick

people who needs to be saved

people back home who needs ur service

if u r going top cry at how hard medicine is

I cant help u

I cant change the syllabus

I cant change ur lecturers

and u will disappoint those faces

who will rely on you

in the future

to save lives

and care for the sick

--nama penulis dirahsiakan--


yeah! i know, lepas baca ni, tersentap hati..hmm, yeah i know, niat tu sebab nak tolong orang kan. memang la orang tak tanya result exam bila dah jadi doktor, tapi nak tak nak kena lalui fasa exam kan..


Medic adalah satu bentuk torture tau tak?!!!! ..macam mana nak ada semangat naik secara increasing proportionally? some people said, 'Ana, ko ni determined and work hard gak eh'. saya ni pun manusia jugak, kadang-kadang rasa letih nak pujuk diri untuk terus berusaha and usaha lagi lepas hadapi kegagalan.


anyone yang baca post ni, please...please...leave your warm words of encouragement... =(

Comments

ATULDOM said…
"mungkin kite salah memilih jalan nih, tp yakinlah, ALLAH x kn salah meletakkn hamba2nya"


jd, insyaAllah setiap drpd langkah yg kite buat nih, ade hikmahnya.

jgn mudah jatoh, but instead, ty dr kite sndiri,
"ape yg telah aku beri untok aku menerima"
ape yg kite dh bg kat Allah, untok org lain dan pling pntg, dkt diri kite sendr,

"fainna ma'3al 3usri yusra"
bersama2 kesusahan itu ade kesenangan.
satu kesusahan tuh, diikuti dgn bermacam2 kesengan.


boleh buat punyer, ana kt tough. :D
dan pERCAYALAH, sbb janji Allah tuh Haq. :)
Siti K said…
Salam, dear ana.
act, bukan ana sorg je yg rs mcm tu. the same thing goes to me, even till today, still akk rs mcm tu.
me too, not very good in memorizing.
ms 1st yr dlu, sgt hectic kot life as a medical student. culture shock might be.
my style, not memorizing, but understanding. BUT know that understanding is NOT ENOUGH in this field. itu hakikat. T_T

then, dh masuk thn ni baru boleh go on dgn memorizing things. huhu, it's not easy. tp t8 ur time. just try ur best ok? ;)

plus, dont worry about what ppl think about ur results.
my father himself said to me, having PASS in ur final exam result is always appreciated for u a medical student.
MUMTAZ xmenjamin LANGSUNG u'll be a COMPETENT doctor. n i DO believe in that statement.
ayah akk pun pnah rasa kegagalan dalam bidang ni n that was his turning point. until he become whom he is rite now. alhamdulillah.

insyaAllah, akk percaya setiap takdir Allah itu yang terbaik utk diri kita. yes, cakap senang. praktikalnya?
yang tu ialah point to ponder.
seek it by urself. insyaAllah, ana mesti jumpa nt. :)

lastly, piece of advise from me, life is a wheel. u r not always at the top. faham kan?
n sbb tu we hv to keep on trying n trying. its a long journey for both of us, n others.
jd, chaiyok2 ana!!!

rabbuna yassir wa la tu3assir, amin.. wallahua3lam. :)
dentist-to-be said…
chaiyok2!!
jgn putus asa..
*tu je yg mampu*
hee~
Liana said…
salam sayang,

ingat. jalan hiduo kita dah ditetapkanNya dari time kita dlm perut ibu lagi.. semua yg berlaku sebenarnya adalah suratan dan bukannya kebetulan..kalau kak liana fikir kan, dulu kalau kak liana dpt masuk sekolah asrama KYS, kak liana xkan menjadi diri hari ini. bila kak liana trfikir ini kan, mashaAllah, mmg benar semuanya telah dirancang rapi oleh Maha Pencipta kita. bukannya kebetulan semata2.

the first step to success is failure..

org yang gagal dan berdiri semula untuk perbaiki diri adalah hamba yg disayangiNya. Dia ingin menguji hamba2Nya.ingin menguji betapa dlm cinta & kebergantungan kita terhadap diriNya.

WAllahua'lam bis sawab.

moga slalu di bawah rahmatNya adikku hana tersayang,

Kak Liana.. =) muahxX <3

Popular posts from this blog

Finally

nurul nabihah bt zakaria~~

jawap soalan, *PIANO*