progrm pndedahan kerjaya seorg doktr: day 5..

anyeong haseyo~


hr ni hari terakhir, x brape penat sgt mcm smlm, sbb hari ni ade meeting wktu ptg and talk at the auditorium wktu pg (bajet utk antibiotik, ak ingat awal thn je ade Bajet 2010, docs n nurse warned kna kurgkn penggunaan)..so kaki rileks skit..but still kna kena attach ngan doc (ak rase cm main kejar2 ngan doc, punyer la laju diorg jln~)

last day, kiteorg kna prgi semula bhgian A&E (emergency) and forensic, badly kiteorg x boleh tgk autopsi sbb ade mayat baru, so mayat tu kna simpan dlu..tp stay je kat A&E pn boleh jd giler kot..
sebab bile ade kes br especially critical, red zone akan jd mcm dlm citer ER..serabut giler..

1st patient yg critical, seorg pelajar sek men. ponteng kelas ak rase..haha! kantoi gitu je ngan doc, patah kaki..tp severe injury kt bhg leher smpaikan x boleh nk jahit coz the wounds were wide open..so a simple surgery pn dilakukn..sian die thn sakit, kwn ak fatehah (SSP ex-stud) dtg dkt patient tu n touching his hand to give support, lagak die cm seorg gf, terus patient tu tenang..gatal pnyer patient..

2nd patient: kwn kpd yg ak bgtau kt ats nih..yg ni punyer la bising ya rabbi..smpaikan doc die sruh diam, pastu free2 je kna perli ngan doc, 'awak ni ank manja!', 'ape nih laki x tough lgsung!'..free2 gitu je kna kutuk..LOL..lgpun, patient tu blh wat patient lain panik..

3rd patient: bdk 12 thn jek, racing with his fren n kna langgar kereta, unfortunately..kwn die mati kt tmpat kejadian..so, lg la bdk tu jd lg trauma..seriously, kpla die luka teruk dlm giler smpaikn boleh nmpak beza rmbut ngan isi dlm kepala,

disbbkan die trauma, dia meronta2, pnyer la x reti bhs w/pun doc byk kali marah die jgn brgerak, its dangerous u know sbb tengkok die patah n when he becomes so aggresive, it can be fatal..lastly, doc n MA (medical assist) ikat kaki n tgn die..so pity~

Comments

Popular posts from this blog

Finally

nurul nabihah bt zakaria~~

jawap soalan, *PIANO*