RAYA! RAYA! RAYA!

Salam~

Nyimpen jenang neng jero tin,
arek digowo mareng suro,
keluputan kulo lahir batin,
salah silap njalok ngapuro


25/8/2012.. rasa macam sekejap je dah habis Ramadan, rasa macam nak balik semula ke Batu Pahat, Johor =D Terlupa yang sebenarnya dah habiskan masa 5 hari kat rumah nenek! =D

Ini selalu berlaku di pagi raya, bila ayah dah nak bersiap sembahyang raya and me tak mandi lagi -gambar ditangkap oleh ibu 


Beraya kat Johor memang fully kampung ness, dan bilangan ahli pun.. boleh kata infinity. Sampai sekarang aku tak tau the exact number of my cousins, ikut mazhab ibu, 69 orang tapi Wak Yus kata lebih 70++. Untuk tahun ni, kekecohan didominasi oleh generasi baru, haha! anak saudara la.. bayangkan ade almost 30 budak dari bayi sampai la 16 tahun. So, sekarang kena bahasakan diri 'acik ayong' dan yang nak tergelak dengar biler ibu & ayah bahasakan diri 'nenek' & 'atuk'. HAHAHA! Ayah ade 12 orang adik-beradik, budak-budak tu bertuah la ada ramai atuk & nenek. Kirenya nenek aku hebat la kan ade 30 cicit. Pergh! Pergh! Jadi, lahirkan lah ramai anak.
keluarga wak yahya! =D Selama ni tengok Tuah, Delisha, Amani, Faiq kat facebook je.

Aku lagi prefer suasana kampung yang betul-betul kampung. Kat rumah nenek ni la aku belajar memancing kat sungai, buat pondok kat atas pokok, terjun parit, berkubang dalam kolam ikan, tengok orang main meriam buluh, tonyoh lembu Wak Sukiman nak makan rumput dan lain-lain. Dan sampai sekarang kteorang pasang pelita, bakar lemang, anyam ketupat cuma bab main mercun je kteorang advance skit..hehehe. Disebabkan jumlah yang ramai, setiap kali waktu makan mesti kena masak macam ade kenduri doa selamat. Waktu berbuka puasa sahaja, 2 kilo gula habis untuk buat air. Aku tak pernah tengok mana-mana rumah pakai periuk saiz yang kteorang guna. It's cool kan! =D Semuanya kena banyak dan besar, kalau nak nenas ,ade ladang nenas, kalau nak kelapa pun banyak.
I told ya, memang sangat ramai


AQIL! Orang kata muka aqil iras dengan arwah ayahnya.

faiq is my fav! sian dia mama & ayah kena kerja, nasib baik ade acik-acik dia.
Sangat susah whoa nak tackle aqil.. hahaha! but then ade satu masa ibu dia tanya 'siapa makwe aqil?' and then he pointed at me. Aqiiillll~~~ *touching
Those kids, kalau takde benda nak buat mesti duduk keliling tenyeh-tenyeh Tabs & iPad. Haish! Nasib baik ade cousins yang rasuk diorang pergi Marhaban, tengok kandang kambing kat belakang rumah, mandi sungai dll, rugi tau tak rasa semua tu. Pada Malam raya ke-2, kteorang ade kenduri doa selamat, tuan rumah & tetamu adalah orang yang sama. Hahaha! sebab bilangan kteorang dah memang ramai dan imam kampung pun memang pakcik aku sendiri. Susah tau nak dapat peluang berkumpul macam ni, kalau dah belajar kat Egypt satu kenduri kahwin pun aku tak dapat datang, balik je Malaysia dah keluar baby.


yup! that's my granny! =D I hope it won't be the last picture of me and nenek. Umur nenek dah 90++, kesihatan nenek dah menurun. Bila tengok gambar tu teringat balik zaman dulu. Hahaha! Selalu menyorok belakang nenek sebab takut angsa kejar, tolong nenek angkat ber baldi air untuk siram orkid keliling rumah, when I complaint 'nek! macam mana nenek boleh angkat ni, berat la!', then nenek sengih je 'aloh, nenek buat tiap-tiap hari'. Tahu tak, dulu nenek rajin tanam bunga orkid warna-warni, tapi aku banyak hanguskan orkid nenek dengan gantungkan bunga api kat dahan. konon la nak lip-lap kan orkid nenek macam pokok krismas . Waktu tu la nenek lontarkan vokal yang lantang ' walah, wallaaaaaaaaaaaahhh!! cucu aku! mati pokok nenek tu!'. Acik Ma'el tak bagi kteorang berkubang dalam kolam ikan, tapi kalau dah penat tadah air dalam tu, memang telinga buat pekak je la. Kalau kteorang buat nakal, nenek la yang paling berjasa, nenek bersubahat dengan kteorang supaya acik ma'el tak tau. =D Banyak kali duduk atas riba nenek mintak nenek ajarkan anyam ketupat, tapi tangan aku tak banyak bergerak pun, mulut je mengomel lebih, 'nek!!! susah la!!!!', nenek: 'susah jugak ye nak ajar orang ni'. Bila aku tanya ayah macam mana ayah boleh pandai buat, ayah cerita arwah atuk kata 'kalau tak pandai buat ketupat, tak boleh makan!', kalau masuk je cerita pasal arwah atuk mesti ada sentuh bab ketegasannya. Dulu bahulu nenek adalah yang terbaik! tak macam bahulu sekarang. Kalau tolong nenek buat bahulu je, mesti lambat nak siap. Nenek membebel, 'alaaah cucu nenek, bahulu dah masak kok engkau masuk mulut'. Setiap malam nenek akan tunggu semuaaaaaaaaa cucu cucu cucu cucunya tidur dulu dan pastikan semuanya berselimut. Kalau kteorang balik rumah nenek malam-malam pun, nenek akan tunggu. See, comel kan nenek.

Tahun ni, Acik ma'el cerita perubahan pada nenek which is making me speechless, dia pesan selagi ade peluang luangkan masa dengan nenek. *tears~

p/s: you see that grey scarf, baru discover tudung jenis tu senang dipakai rupanya especially kat dalam rumah, orang lain bergaya sakan aku just capai je tudung tu. Now, I give you a clue, dah tau dah nak pakai ape kalau dah terlambat ke kelas.

Comments

Popular posts from this blog

Finally

nurul nabihah bt zakaria~~

jawap soalan, *PIANO*