Matruh Siwa

Salam~~~

Matruh & Siwa tu bukan nama laki bini or lovers cam Laila Majnun, tapi nama tempat. Matruh tu terkenal sebab pantai-pantai kat situ cantik giler, Siwa dekat dengan sempadan Libya.
Kebanyakkan penduduk kat situ orang Libya. Boleh tak, nak pesan kat diorang, 'weyh! kirimsalam kat penjaga gol Libya yang hensem tu!!'


Aku, Zaty, Dhuha, Amnina or Am, Azriah, Mummy & Auntie!! dah cukup untuk buat kamera masing-masing tertulis 'memory card full'Perjalanan dari Cairo ke Matruh amik masa 8 jam dan jangan mimpi la nak jumpa R&R kat padang pasir tu.



1st tempat yang kteorang pergi kat Matruh, Hamam Cleopatra, nama lain 'tempat Cleopatra bersiram', nama sempoi 'tandas Cleopatra'. Tapi, bler masuk boleh rasa sejuk sekejap, panas sekejap. Ada dua lubang, 1 lubang untuk ombak masuk dan keluar ikut lagi 1 lubang. Aku assume, 'ooo, bler Cleopatra buang air, ombak tu ibarat flush la'




mak cik Cleopatra..tumpang tandas~~

----ni la lubang tu---

dekat tepi tu ada Pantai Cleopatra, tak sesuai nak mandi sebab ombak kuat & batu tajam. Eleh, tapi lecun gak..




2nd, Pantai Ajibah. Ajibah berasal dari word 'Ajib', maksudnya takjub. Waktu senja kat pantai ni boleh nampak 7 lapisan warna.




dan kat bukit tu, ada batu-batu, cantik macam diukir tapi sebenarnya disebabkan oleh angin. Rasa macam nak sentuh sebab ingatkan pasir, but actually it's keras..



cantik kan~~~~~~~ok pop quiz, cuba teka di mana saya!



tangkap gambar dari atas sebab permandangan dari atas lagi cantik. Pantai Ajibah, pantai yang ke-8 paling cantik kat dunia. Kalau yang ni dah ke-8, tempat 1st tu tak tau la camne. Subhanallah~~

Matahari terik! sakit mata nak pandang kamera!! actually banyak je lagi gambar, and banyak je lagi pantai sebab Matruh ni ada lebih kurang 13 pantai. and I LOVE BEACH! so, memang rasa tenang giler bile dapat dengar bunyi ombak. Alhamdulillah dapat sampai kat sini. Hehe, malam ni baru balik dari Matruh & Siwa. Guess what. Esok aku nak pergi ALEXANDRIA!! nak jumpa Bie!! bersama dengan geng yang sama! Bie!! I miss you sooooo much!! *take note, bie tu bukan hubby*

Waktu balik Malaysia aritu, dapat jumpa ko sehari je, itupun masa bukak puasa. This time, nak makan aiskrim kat Sultana Aiskrim! nak pergi King Farouk Castle! Nak naik kereta kuda, lepastu berangan cam Cinderella! yang penting................ nak shopping!!!

p/s: lain kali la cter pasal Siwa. Kat Siwa best der~ gua makan kurma fresh, jeruk Zaitun pastu terjun dalam kolam Cleopatra. ok tak, tu tipu~

Comments

Dr Widad said…
wehh ana, kau x g umah phg ke?
drift queen said…
hari ak gi matruh sama dgn majlis kt umah phg...melayang 200 usd..hehe..ko pn x gi kan~~

Popular posts from this blog

Finally

nurul nabihah bt zakaria~~

jawap soalan, *PIANO*