what to do meyh?


Salam~

Teringat zaman muda-muda dulu....*konon~

cikgu piano: For the first day lesson, you are a fantastic learner! =D

Dalam hati berharap, perkara yang sama akan berlaku dalam dunia Medic..tapi..harapan~

*************************

cikgu piano: You learn things fast, you are a fast learner and you have talent. You can be a good pianist one day~ *dengan impressive tone

me: I don't think so... *selamba badak menjawab kata-kata music composer & pianist tu kan, tak hormat sifu ke ape. Hmmm... betul ke ape dia cakap tu?

*************************
Ketika sedang syok sendiri main piano...

cikgu piano: Nur, stop it. Listen, I know you have many others capability. I want to hear you play with confidence. You need to show you character. Music is about expression. People can be happy or even crying when listen to music. The meaning might be hidden or can be silly. Now, I'm teaching you about music. now it's about you, it's about who is Nur when she plays piano. I know you are a good girl. Yes, you are a good girl but.....you are not shy *LOL!* For any musician, at the beginning when he plays any instrument people can see his character. You need to convince people who listen to your playing, show them your passion. I know, to play piano is your dream right *aku tak bagitau dia pun* What month is your birthday?

me: January

cikgu piano: hmm.......stubborn *BINGGO! tapi, tak pasal-pasal kena berleter kan~ oh, tak. tu bukan berleter, tu ajaran *

Yang tak tau, jangan jaw-dropping bila tahu pasal kelas piano ni. Malas nak bagitau dan malas nak explain, sebab tak semua orang akan faham. Yup, mungkin aku cepat tangkap dalam kelas piano because I'm a kinesthetic learner. Menggerakkan kedua-dua tangan, dan sebelah kaki, menggunakan deria melihat & mendengar dalam satu masa of course it's fun for me and I can concentrate because I'm using my whole body. Dalam belajar piano kita akan jumpa 2 difficulties, technique & mental difficulties. Mental difficulty is a difficulty to coordinate bodily movements, kita akan jumpa masalah ni bila jumpa music sheet yang tricky but still it's fun!

Tapi, dunia kelas music takkan sama dengan dunia kelas Biochemistry, Physiology, Anatomy, Histology. Sigh~
*************************

muna: Ana, awak lukis semua ni? Boleh buat atlas kot! Boleh buat buku macam Sameh Doss~

dan kemudian orang berkerumun tengok lukisan anatomy aku. Sigh~ Takde ape pun nak dibangga bila markah Anatomy macam...hampeh! =(

Rasa jealous bila tengok ada orang yang dengan duduk diam, baca sahaja dah boleh catch up. Being a kinesthetic learner, sangat susah kot untuk aku fokus dalam kelas lecture tanpa kaki bergerak atau tangan main-main pen.

-Expecting them to sit quiet for long and listen to something without experiencing it physically is unrealistic.- quoted-

BETUL!!! Tapi ni tak boleh dijadikan alasan kerana sengsara berada dalam tahun teori untuk lagi setahun setengah. Dan tak lupa juga, kesengsaraan yang menggunung bila PRACTICAL physiology bertukar macam kelas lecture. Pusing-pusing macam mana pun,

MEDIC = EFFORT.

Ibu: kamu sendiri kena usaha lebih lagi. Yang paling penting, kalau orang lain boleh buat, kenapa kamu tak boleh?

Yup! Kalau cikgu piano aku ada ijazah dalam Farmasi kenapa aku tak boleh survive dalam Medic? =D





Comments

alfieyra_alip said…
eh serious ke ko ad amik kelas piano ke?? kt mne?? waa..semangat ~=p
mesti pandai gile main piano! :D
wina said…
hi awk..hmm sy fhm pasal piano part tu.. :D keep it up. learn till th highest level.bonjour doc!

Popular posts from this blog

Finally

nurul nabihah bt zakaria~~

jawap soalan, *PIANO*