cairo--Jeddah--Malaysia



salam....

pagi tadi KT-04 selamat tiba di KLIA pada pukul 7.30 pagi dengan penerbangan Saudi Arabian Airlines atas ihsan kerajaan Arab Saudi, setakat ni ramai lagi yang ade kat Jeddah...
keadaan di Cairo...uish....*speechless... walaupun sempat online sekejap di Cairo, & masa tu ramai yang tanye macam mana keadaan kat sana...kteorg juz boleh cakap...'ok je..jangan risau'.... tapi kteorg je yang faham perasaan sebenar macam mana...

.catuan makanan, harga naik, perintah berkurung, kereta kebal kat mana-mana, askar, polis, banduan yang terlepas, demokrasi...*mood sedih konon


siapa-siapa yang tinggal di Sayyeda Zainab memang tengok secara 'live' rusuhan tu, balai polis dibakar sekali dengan beberapa kereta...waahh... memang macam berjangkit, lepas tu satu-satu balai polis dibakar, & semakin ramai banduan
terlepas (1st indicator untuk yakinkan kerajaan buat evacuation)..skema gler ayat ak....

*gmbr yg di ambik live~~

kteorang dipindahkan ke malaysian hall...tempat tu je kot yang ok, and sebelum evacuation makanan tanggung sndri....tp...nak dijdkan citer....kteorg datang sehelai sepinggang, mana bawak makanan...pastu cafe tak cukup bekalan makanan, owh~~ sedih gler tiap2 hari kena makan maggi, 3 maggi kongsi 8 orang...tak pun kena puasa...

lepas dah lama terperap, evacuation pkul 3 a.m ...itu diah~~ x sempat den nak tdo...sempat bwk 2 beg je (ats arahan limit 7 kg) sejak dari saat tu, kt mana2 je boleh jd tempat kteorg tdo...tiba kat airport pkul 8 pg...tapi check in pkul 5.30 petang...sepatutnya flight pkul 7.20 malam...bertukar jadi pkul 10.45 malam...sebab kena check nama b'ulang2 kali....sampai di Jeddah pkul 12 mlm, tapi kena tunggu visa berejam2...sempat la tukar tmpat tdo...total=2 port tdo...smpai ke kompleks tabung haji..4.11 pagi...aigooo~~~

tapi kire bersyukur la dapat naik MAS...kesian dkt Bie, Qee, dgn Pqah kna naik Charlie...hohoho...kapal yg sepatutnya bwk kereta kebal/brg2 tbe2 bwk manusia...kena duduk lutut ke lutut, Bie kate bangun2 je semua jalan kengkang...die naik 3 jam, ak x smpai 2 jam...

kami dpt arahan limit 7 kg je...ad yg smpai airport kna buang brg2 yg lbh...sumber dr Bie..ade akak tu nak exam...bwk buku, tp exceed 7 kg, terpaksa koyakkn bahagian yg dy nak bc je...sedih gler...tapi bler dh kumpul ramai2...aiseh~~ ak bg pandangan membunuh utk sape2 yang siap bawak gitar la, teddy bear la, smpaikan 2 or 3 beg..dlm hati..'korg ni evacuation ke, vacation...'

to be continued~~

Comments

Popular posts from this blog

Finally

nurul nabihah bt zakaria~~

jawap soalan, *PIANO*