tengok laa Iljimae!!!



Salam...

ape yang korang buat untuk penuhi masa jetlag? orang len dok berdengkur kte plak tak boleh tido..ceyh~~ takkan la waktu ni korang nak sapu sampah, bagi kucing makan, so the easiest thing is, duduk depan tv sambil control remote..phew~~

aku tengok cter, ILJIMAE!!!
cerita ni ade background zaman dolu-dolu, di mana perempuan suka lilit rambut macam ada roti lilit atas kepala, perempuan yang kelas atasan suka tersipu-sipu malu sambil pakai baju kembang-kembang sapu tanah. lelaki ade style rambut pelik-pelik.but..but...the best thing is the scenery, boleh tengok bunga titi...
1st reason: main cast adalah Lee Jun Ki...hewhew, pelakon yang hensem penting ye untuk menghidupkan drama. kali ni dia tak acting sebagai orang yang berlagak gentleman. ada 2 watak, waktu dia mencuri-Iljimae, waktu dia giler-giler--Yong..

2nd: cerita ni bukan nye pasal mushy mushy lovey dovey love story sangat. Its more to family relationship and greedy of power. Sedih tau biler tengok Yong dipaksa baling batu kat mak dia sendiri, dia dah dapat jumpa kakak dia sendiri tapi tak dapat cam, kakak dia nak dihukum bunuh baru dapat cam, mayat ayah sendiri kena belah 4. Tsk..Tsk.. kesanggupan seorang laki yang takde blood-tie pun dengan Yong & Ja Dol, tapi dia sanggup buat ape je untuk diorang macam dia tu ayah kandung diorang je. Tsk.Tsk

Love story pun cute jugak, sebab diorang dah kenal sejak kecik. tapi biler dah besar, tak kenal...ngeh~ nasib baik Iljimae ingat...
3rd: selalunya kita tengok kehebatan CSI, Bloody Monday, Code Blue--> yang semuanya ke arah kebaikan. tapi Iljimae pasal kehebatan mencuri..i tell you la, dia boleh guna sotong kurita untuk mencuri, simple tapi brilliant. ni bukan macam cerita Hindustan, Dhoom yang Hitrik Roshan mencuri dengan stylonye..tu nampak moden and canggih, Iljimae ni lebih kepada guna otak dengan limited bahan.hewhew..

4th: plot yang menarik, cerita ni kena tengok dari mula. sebab awal-awal lagi cerita ni dia dah twist. macam Harry Potter la. nampak menarik kan?? much better la daripada korang tengok citer love story yang lain yang dah boleh agak ending. tak challenging~ lagipun ade banyak moral..

5th: cerita ni memang dapat high rating pun dalam SBS Channel. so, memang tak rugi la..tehee!!

p/s: thanks to qee yang menjadi sumber untuk aku dapatkan citer ni.

pp/s: Ramadan is coming!!!! =D datang la~~ datang la~~



Comments

Popular posts from this blog

Finally

nurul nabihah bt zakaria~~

jawap soalan, *PIANO*