AIDS

Salam..

Benda ni dah lama dah, cuma baru je nak share.

Dalam satu bab Pathology, Viral Infection. Salah satunya Acquired Immunodefficiency Syndrome (AIDS), tiba-tiba jadi satu topik dalam TL. lulls. tapi ni dah lama laa, zaman penyeksaan study leave untuk Patho. One of the modes of transmission is sexual transmission, 70% involving homosexual or bisexual males. Suddenly it became a topic in twitter~

macam Dr Faisal kate, takde perkara di dunia ni berlaku tanpa sebab~

It's true, if you learn Histology, Vagina is formed of stratified squamous cell and Anus is formed of stratified columnar cell. It isn't resistant to friction while stratified squamous is vice versa. Homosexuals do anal intercourse, pastu sambung sendiri la guna ayat Pijan kat atas..hehehe..

                                                     LOL!  Guys.....memang la~

So what if, ade scientist dapat invent ubat untuk treat AIDS? so seluruh kaum homosexual dapat hidup tenang. Drug addicts dapat hidup bahagia sentosa. Eh? but sexual transmission is not the only mode of transmission, kesian la kepada sesiapa yang dapat secara tak sengaja, through maternal transmission, organ transplantation, blood.

Sebenarnya sekarang dah ada drug untuk cure tapi still under trial, sebab sangat mahal and it is  immunosuppressant drug (dengan bengkokkan receptor pada T-Cell, so virus tak boleh bind). Dan ada la senior yang huraikan pasal topik ni, dan bukan pasal AIDS je la. Tekan ni .Menarik!

Comments

Popular posts from this blog

Finally

nurul nabihah bt zakaria~~

jawap soalan, *PIANO*