kisah pavlova, music sheet & patience

Salam...

it's almost 2 a.m eh? dan masih tak ngantuk ni lah rasanya bila nikmat tidur ditarik~

well, this week I learnt new things. yang membuatkan moral value tu masuk disedut diserap macam sponge, 'Patience'.

it started from the silly music sheet. Macam biasa, macam mana kita main piano melambangkan expression kte waktu tu. Cikgu piano detect aku main nampak macam terpaksa. dan asyik nak rush je, macam nak habiskan cepat, impatience.

'Behind every music sheet, there is a composer. You need to respect the composer'

'You need to dig out the spirit, you need to be groovy' *betul eh, perkataan tu? groovy?*

oh, tolong jangan bayangkan music sheet tu adalah classical music yang hebat-hebat tu, dan komposernya 'Chopin', 'Beethoven' atau adik-beradiknya. Nope, music sheet tu SANGAT senang, and that's why I call it 'silly'. So, mood nak main tu totally switch off, I don't know what the composer wants, and not even try to dig out the 'groovy'~ I ignore the basic. kan? Nak buat benda yang lagi tinggi dari tu tapi ignore the basic. There's no shortcut to success!

He said, 'you need A LOT OF patience~' tu membuatkan aku lagi ughh~ dan baru sedar, selama ni aku cuma rush nak habiskan silibus. Patience is not always related to effort. Berlatih banyak kali pun kalau tak cari apa yang paling penting dalam music sheet tu, useless. The same like medic, kena baca dari kulit ke kulit, it demands effort. tapi yang paling penting sebenarnya grab yang akan digunakan untuk jadi doktor. Parasitology,semua kena baca tapi mana penting? pathogenesis or life cycle?

Pernah terfikir, kenapa Allah tak bagi lagi sesuatu yang kita nak? macam ade sesuatu yang dia nak kita belajar dulu. Benda ni berlaku dalam life cycle kita. bukan schistosomiasis, bukan hydatidosis. Bila kita tak dapat sesuatu, kita kena gandakan usaha, tapi sabar paling penting. usaha - perbuatan, sabar- datang dari dalam diri.

 Have patience with all things, but chiefly have patience with yourself. Do not lose courage in considering your own imperfections but instantly set about remedying them - every day begin the task anew

PAVLOVA, my 2nd try, no crack dan meringue sangat lembut macam marshmallow
This is actually my 2nd try. Seriously?! Pavlova sesenang tu tapi kali ke-2 baru betul-betul jadi?! Sebab waktu first try, I was impatience. Sebelum buat tu, I did my homework. Ingredients, checked! Recipe, checked! youtube, checked! tapi mana pergi yang 1st try? aku dah rejam dalam tong sampah. Sesiapa yang tengok pun akan kata 'Ana, kenapa ko letak arang dalam oven?' -you know what happen- Apa yang paling penting dalam pavlova, Meringue. Bahagian bawah skali tu.

Hanya guna putih telur, kalau ade sikit kuning telur yang tercampur-failed! Meringue sangat sangat sangat sensitif, lepas dah masak, tak boleh terus bukak oven, kalau tak nanti ade crack - failed! Paling sengal skali, aku tersilap suhu & masa. Lain resepi, lain suhu dan masa. Lagi teruk, oven rumah aku ni...terlebih skit kepanasannya. Resepi kata 115 degree, 1 jam. Gila. Lepas guna oven aku, baru figure out rupanya 120 degree 20 minit je. see, oven kita berbeda~ Selepas fail untuk 1st try, baru aku tau step mana skali paling penting dalam Pavlova. Effort is stil not enough

Comments

... said…
salam.

fuyohhh hana my dear.. akak nak makan lah pavlova buatan hana ni.. len kali buatkan ye.. ni siap2 bljr masak untuk kawen ye.. hoho.. kidding sis..

muah miss u !! sorry emel pasal tu x kesampaian sbb ada change of plan buat masa skrg.. nnt bulan may inshaAllah, contact semula regarding that matter inshaAllah.. love u always my dear.

Popular posts from this blog

Finally

nurul nabihah bt zakaria~~

jawap soalan, *PIANO*