Post baru di tempat baru.

Disclaimer: penulis akan meraban menulis tak tentu hala / tujuan dan mungkin jugak takde makna sambil pekak kan telinga dengan lagu 'At The Beginning - Anastasia movie'

p/s: to Tasneem, not this post ya~

Ni post pertama tulis kat Belgaum, India. Ulang suara, Belgaum, bukan Belgium. Satu je yang aku fed up pasal India ni. security dia ya Allah~ sampai rasa annoyed! Aku nak buat simcard je pun. Ni sampai nak dekat sebulan aku takde nombor lagi, paham tak?!!! sebulan! Kalau bukan sebab Nina yang push aku dari belakang, memang aku dah give up dah.

Yang best nyer pasal tempat ni, dia direka khas untuk ko concentrate study, makan tido, main (bersukan la, kalau ko rajin pergi la gym ke track ke). Duty sapu sampah, bersihkan bilik air tu semua tak payah, ko panggil je Moshi, nanti dia datang dengan partner dia. Cuma bau India tu, ya Rabbi... tolong la pakai Ajax Fabuloso. Kalau ko nak lagi advance pun boleh, suruh basuh kain, iron baju, basuh pinggan cawan blabla..bagi la upah skit. Tapi ni pemalas sangat ni.

Kat mana aku tadi, haa~ kenapa aku boleh ter initiate nak tulis post, sebab aku tengah saturated. Macam ni pathophysiology dia.


- Ko tinggalkan buku2 medic yang guna kat Cairo

- Ko kena la rujuk buku International, yang tebal dia, bila baling kat anjing boleh mampus

INTRO.
 

- Pastu ko pun gelabah tahap gaban la nak catch up segala benda

- Tambah lagi maki-makian terhadap diri sendiri, bila tak dapat recall ape yang pernah belajar kat Egypt

- Topik yang nak catch up and revise pun increase proportionately

- Bila budak lama boleh buat revision waktu self study, budak baru kena gi hospital, cover clinical respiration

- Ko pun gelabah revise clinical untuk respiration, hadam la topik dalam buku pakcik Mac Cleod tu. Waktu kat Egypt tu, kelas praktikal main-main, kalau tak main pun. lecturer tukarkan kelas yang sepatutnya 'practical' jadi teori. Tambah la lagi main-main. Datang India, terkial-kial ko nak bezakan bunyi bila percussion - normal, resonance, hyperresonance

- Bila Dr soal waktu clinical respi, ko pun lagi rasa nak hentak kepala kat meja. Sebab... Dr kaitkan semula Anatomy, Physiology, Pathology, Biochem, blablaba. Ape kejadahnya ko hadam clinical, kalau semua basic tu macam timbul tak timbul je dalam kepala otak.


- Bertambah lagi topik nak revise, tapi jadual ko packed. Study group la. Clinical based seminar la. Tambah lagi bila cabut undi, bad luck! nama ko naik~ kena la present next week. Nak present satu hal, hal kedua...nak hadapi bom soalan2 or komen2 Dr. Padnis. Semua ni sedikit sebanyak ganggu konsentrasi aku.

- Start this week, hari sabtu jadi kelas ganti untuk blocks yang terlepas. Esok plak kelas ganti hari khamis. Officially this week, weekend hangus. Tak cool ok, pakai lab coat putih pergi kelas, hari weekend. TAK COOL!

- Ko pergi kelas pagi, balik kelas lagi sejam nak maghrib, tengok2 eh, dah tengah malam. Life cycle schistosoma pun lagi interesting dari hidup aku.

- Semua ni sebab ko ade exam Selanjar 3, 4 dan Professional Exam. So, welcome to hidup yang tiada hidup.

- Sepatutnya aku tengah study sekarang, tapi bila otak pun stuck dengan segala new informations untuk difahami, disusun rapi. Jadi la saturated, sampai satu masa, ko taknak buat apa-apa pun. ko rasa taknak fikir apa-apa, ko dah takde tenaga dah nak gelabah gaban, walaupun perlu. wawawa~

Hidup yang tiada hidup ni ditambah lagi dengan 'perencah'

Of course, no shopping mall (city star lagi la jangan harap), but at least you can do online shopping. No Costa Coffee, No girls's night, No cordon bleu, No Spectra, worse...no Twitter, Instagram, Youtube. Konklusinya, tempat ni memang nak suruh aku study. Tapi at least, kasi la aku download lagu~~~

TAPI.. ade sesuatu yang buat aku enjoy..

Baca sebelum & selepas kelas sebab, rasa tak tahu dan NAK TAHU, so bukak buku, proses nak fahami (surprisingly, buku international yang pada mulanya aku benci, tukar jadi lagi suka dari buku deparment cairo uni sebab, it's like buku tu adalah manusia yang ade kat depan mata dan explain secara detail) I LOVE IT! it feels like the knowledge you got never enough, and you continue to dig in more and more. And you apply the knowledge in the cases, di mana semua orang akan share apa yang dia tahu (in group). INTERESTING KAN??~ Macam Dr House bincang diagnosis dengan team dia -cuma yang lain nya ade Learning issue- 

I LOVE IT!! aku tak ingat bila kali terakhir aku rasa enjoy learning. Ye lah, kat Egypt dah dilatih, ko hafal la buku tu dari kulit ke kulit.


ok. nak tido.

Comments

Popular posts from this blog

Finally

nurul nabihah bt zakaria~~

jawap soalan, *PIANO*