hmm....bersyukur?

ok2...anatomy....dh lps...sedikit lega....but but...oh my God!!! i think i didn't give my very best la!!! mcm siot jek~~~ aish!!!!!!!!!!!!!!!!!!! *kak liana & kak ct, part ni xde catwalk dh ya..

ok2...back to the topic, hmm....klau kte ad perasaan mcm ni, is dat means kte x rse brsyukur? i mean, klau sy x jmpa page psl lymph nodes tu pg td, mesti tak dapat jawab bahagian label tu...or, kalau tak t'ingat blik psl musculocutaneous artery, mesti dah salah dah bahagian tu...n trnmpak slh tnda pd soalan no.2 tu...that means, Allah dh tolong kan? takkan brlaku sesuatu tu tnpa keizinan Allah...or is that means, Allah nk tunjuk....i should strive harder and put more effort for da next paper?

"Apa jua nikmat yang kamu peroleh, maka ia datangnya daripada Allah." (QS. an-Nahl: 53)

"Sesungguhnya Allah sentiasa melimpahkan kurnia-Nya kepada manusia (seluruhnya), tetapi kebanyakan manusia tidak bersyukur." (QS. al-Baqarah: 243)

"Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan: Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih." (QS. Ibrahim: 7) --sebab tu orang kata, kalau tak bersyukur akan ada azab?--

I need your opinion please~~~~~~

Comments

Siti K said…
"that means, Allah dh tolong kan? takkan brlaku sesuatu tu tnpa keizinan Allah...or is that means, Allah nk tunjuk....i should strive harder and put more effort for da next paper?"

kalau akak, honestly, i'll take both yg ana ckp tu, Allah dh pun tolong, n i must strive harder next time.
actually, semua yg trjadi, either kita dpt jwb ke, or xdpt jwb ke, semua tu rezeki drp Allah. if not, u r not even went to the exam hall at all. bersyukur byk2, u still hv the chance to answer them. though ada yg x well-answered. markah tu insyaAllah ada. drp terus NIL. ye x?

kita xsemestinya dan xpatut hanya brgantung pd usaha, even kita dh hapal 1 buku, klu Allah takdirkan kita xingt ms exam, still xdpt jwb jgk. jd, yg pntg adalah KEBERGANTUNGAN pd Allah. stkt mana kita rasakan yg Allah dpt bntu kita. who knows, miracles happen?

im not sure whether semua org yg xbersyukur akan mndpt azab on the spot. tp apa yg akak tahu, dgn kita bersyukur atas smua prkara yg Allah bg dlm hidup kita, we'll be much happier as we r not the poorest people on earth. cuba tgk sekeliling, toooo obvious, we r luckier. alhamdulillah 3ala kullihal.

jd, jom sama2 minta pd Allah moga Allah jdkan kita HAMBA yg sntiasa REDHA dgn semua yg DIA berikan. tak kira lah susah @ senang. sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yg terbaik utk kita. jika kejayaan adalah yg terbaik, maka bersyukurlah. jika kegagalan adalah yg terbaik, maka tambahkan lg kesyukuran. sbb apa? sbb ada sesuatu yg Allah nak ajar kita, insyaAllah.

semua yg kat atas tu ditujukan khas utk diri akak juga. huhu. wallahua3lam.

maaf atas slh silap. doakan akk, esok a.k.a rabu ni last ppr akk, microbiology, huk3~

usaha lg utk last ppr. u can do it! insyaAllah. :)
Liana said…
salam my princess!

first of all, semua jwpn sbnrnya dah di depan mata hana.. coupled with really good verses from the AQ also..
untuk kak liana kan, as long as ada verse yg menunjukkan something macam advise ke, statement ke, akak akan sng menerima/percaya(have faith in His words) apa yg dah berlaku adalah untuk kebaikan kita. alamak, hana fhm ke apa kak liana ckp nih? hehe.. and aiwa, akak slalu take everything tht happens is because of Allah. He decided for my journey to be that way. so even apa2 yg sgt2 kak liana x suka terjadi, akan redha jugak walaupun mesti cannot deny the fact that akak sedih sgt dlm hati ini. Tp dgn adanya REDHA terhadap ALLAH, insyaAllah, rungutan kita will be much less! (indirectly bila redha, kita akan bersyukur)and that way, Allah akan nampak kesabaran dan keimanan kita towards Him. lepas tu, Allah akan tambahkan nikmat untuk hana (according to ayat AQ)atau mungkin juga kalau makin teruk jadinya keadaan, maksudnya Allah nak tekan kita lagi. nak uji lebih mendalam. don't ever give up on Him. igt, semua kita buat pun keranaNya dan untukNya.. tht's why kita didorong utk mulakan semua benda dgn BISMILLAH. it's a simple thing but yes, I believe it's significant in His eyes!

p/s: setuju ngan ct pasal KEBERGANTUNGAN pdNya. mmg sgt betul. =)

asif kalau kak liana mcm belit2.. yaAllah, bahasa makin karat.. sedihnya..

salam sayang fillah
Liana said…
oops sorry comment pjg.. nak tulis pendek actually..haha
Liana said…
mohon share ayat kat blog akak.. =) shukran!
drift queen said…
faham2....

kak ct n kak liana!! thanks a lot!! very thoughtful~~~...love you two fillah....

Popular posts from this blog

Finally

nurul nabihah bt zakaria~~

jawap soalan, *PIANO*