sama tp x serupa

"Hai orang-orang yang beriman, bertaubatlah kepada Allah dengan taubat yang semurni-murninya, mudah-mudahan Tuhan kamu akan menghapus kesalahan-kesalahanmu dan memasukkan kamu ke dalam surga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, pada hari ketika Allah tidak menghinakan Nabi dan orang-orang yang beriman bersama dengan dia; sedang cahaya mereka memancar di hadapan dan di sebelah kanan mereka, sambil mereka mengatakan: "Ya Tuhan kami, sempurnakanlah bagi kami cahaya kami dan ampunilah kami; sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu" (QS. At Tahrim: 8).

sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun

Dalam al-Quran, Allah SWT berfirman yang bermaksud:

"Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar, Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar!"


Ramadan thn ni x sama dgn thn lepas, duduk kt INTEC cm org bujang ape rase, brbuka n sahur sndri2..x sama mcm kat InSTAR..my former skewl...klau dlu rasa la mcm dlm bln Ramadhan...n keseronokan b'ibadat pn x sama..

klau kt sek dlu, lps je ckgu zul kejutkn students ngn bunyi dr hailer kesygnnye tu, bgn utk sahur, then tunggu azan, mmg xde chance la nk tdo blik..klau trtido pn ade org tlg kejutkn...lps je solat subuh, smua amik al-Quran, so dh rse dh seronok sbb kiri knan, dpn blkg dgr org bc al-Quran...pastu ade tadarus...

klau hjung mggu, ade usrah..klau msuk 10 mlm t'akhir, maka aktiflah qiamullail, ak xde la gi smua qiam tu tp bler ade imam luar rse best, sbb bacaan dy sedap nak2 klau ayah farah yg imamkn..klau ak trlajak tdo, ade la yg tlg tarikkn kaki ak suh bgn..

thn lps plg best, sbb ak kna aktif stay up utk SPM, bler 10 mlm t'akhir tiba..qiam pn seng nk bgn..prnh skali stay up dgn syaza, then prgi brdua ke surau pkul 3.30 pg...wktu tu nyaman gler, bler brdoa rse hina sgt..rse nikmat solat, wktu tu blh rse hubungn kte dgn Allah..n stiap hr blh tarawikh sama2..kdg2 rse letih+mls sbb perut pnuh ngn mknan brbuka...tp sape yg btul2 khusyuk akn rse nikmatnye...

kt umah, smuanya rse len....hmmm....


slh 1 nikmat dlm bln Ramadan...qiamullail...so, cik farhana, bak kata ustazah nabilah...'rebutlah 10 mlm t'akhir'...bgn qiam lbh nikmat drpd ko wat kuak lentang ats katil frhana...so, tunggu la 10 mlm nnti ya...

Comments

Liana said…
I like this post!

Popular posts from this blog

Finally

jawap soalan, *PIANO*

nurul nabihah bt zakaria~~