interview..JPA!!

*if you want to get the tips: scroll down until you find the word, 'tips for you'

salam~ anyeong haseyo...

akhirnye hari yg paling ditunggu2kn tiba, 5 April..huhuhu!!

masa on da way ke UIA, Kuantan, singgah di R&R, n terserempak dgn 2 budak yg interview JPA jugak, uish..ak x smpai lg, dah berdebar2..tetapi..alhamdulillah, cikgu sy pesan, berdoa byk2 dan istighfar n minta Allah tenangkan hati, sebab istighfar dpt seimbangkan hormon dlm badan..jadi terus-terang sy kata, lps istighfar dan bila smpai UIA, sy x nervous, alhamdulillah..

lagipun, sy dh buat byk research pasal topik2 target n rangka ayat utk soalan killer..jadi masa utk luahkan saja apa yg sy tahu..

apabila smpai...
ngee...ngee...1 malaysia, sebab ada india, cina ngan melayu..n terserempak jugak dgn Pembahas Terbaik Piala Perdana Menteri..uish~ die hensem, sbb tu kenal..huhu...n ramai lg budak2 yg power2..dan ade jugak students yg tengah buat A Level...tapi, sy x nak rasa tergugat sbb masing2 ada kelebihan n kekurangan...lgpun ade kwn, Z.Z. Acap n Nisah, Qamar..

group sy msuk turn ke-3, so at least dpt bayangan mcm mana group sblum ni kena..so dpt2 hint, kbykannya psl H1N1, economy n lebh brkaitan government..

so ahli group sy, nabihah, kharmen, xiuwen, n lg sorg, lupa dh..huhu..nsib baik ada yg satu hospitl semasa pndedahan krjaya doktor, n interviewers terdiri dr org dr Ministry of Education, pensyarah perubatan UIA, n seorg dr JPA..so kesimpulannya, mmg ade chance nk kena soalan psl medic, n sy x boleh kelentong psl medic..ngeee~ n lagi satu, kena sokong kerajaan!!

topik yg sy dpt, alhamdulillah memang topik yg sy dh prepare, psl H1N1 how effectiveness of the government have done & how to improve it to curb H1N1 (ada lg words kt belakang tp panel tu ckp laju sgt), tajuk BM- 1 Malaysia..to be frank, masa interviewer mention tajuk H1N1, tajuk tu panjang n dia sebut terlalu laju..so sy juz conteng2 kertas je..ingat tajuk tu dlm otak je..

n ade sekali tu, die tnye dgn sedikit mendalam psl H1N1, tentang virus, jenis virus n bagaimana terbentuk..alhamdulillah, part tu sy sorg lepas, thanks to qamar~ n of coz Allah..dan sy sgt rasa bersyukur dpt tajuk 1 malaysia, sbb tajuk tu sy buat research dgn mendalam..n nasib baik hafal 8 elemen tu..alhamdulillah..
sepanjang interview tu, for my part..it went well, walaupun ada panel yg cuba psiko~..wink2*..dan semasa discussion pun, alhamdulillah sy x dpt group yg suka membangkang..everyone was giving their suggestions n not to object everything (sebab sesetgh org yg rasa bagus sgt akan membangkang lebih2..avoid it!) so dicussion tu berjalan dgn lancar..
i become closer to these two chinese girls, Kharmen n Xiuwen very easy, they are so funny..the best thing is xiu wen and i share the same date of birthday!! =D love u two!! seronok sangat dpt bergaul dengan bukan melayu..sebab SBPI x de students bukan melayu, so 5 tahun bergaul dgn melayu je..n i miss Nimrat, the punjabi girl, our interviews are not in the same place..she told me a lot about India, n we share lots of stories, girls thingy..and we r chasing the same guy, Dr.Ranjit..hahaha!! gatal~

tips for you:
1) Be prepare untuk tajuk yang berkaitan dengan isu-isu semasa. pendek kata tengok berita, baca paper, do research..sebab apa? for critical thinking, sometime, panel nak tengok pendapat / idea kita sendiri tentang topik tu. mesti la panel nak tengok idea yang menarik / sesuatu yang lain dari yang lain

2) bila panel tanya soalan, be a volunteer..baru senang nak curi perhatian...ingat ni interview berkumpulan..be confident , not showing off...faham kan?

3) pakaian!!! yup, penting...ade dah yang kena tegur, as for my school, cikgu kaunseling dah buat grooming, macam mana nak berpakaian untuk interview.

ladies: seelok-eloknya baju kurung. kalau nak pakai baju yang selalu orang pakai pergi kerja tu, pakai lengkap yang berkot, warna grey atau black.baju kurung yang tak terlalu menyerlah, warna seelok-eloknya plain, tak terlalu bercorak, high heels bertutup kat depan, tapi tak terlalu tinggi. jam tangan: jangan la pakai yang kartun2 or yg vogue tu, pakai yang jenis besi, jangan pakai terlalu banyak aksesori

guys: ooo...too much things to say la. tie tak boleh terlalu pendek/besar/kecil/warna terlalu terang. kalau nak pakai clip tie, pakai pada paras butang ke-3. kasut: seelok-eloknya bertali & berkilat..sebab apa? sebab itu menunjukkan anda pentingkan kekemasan. stocking berwarna gelap, sebab, bila duduk, seluar akan sedikit terangkat, sah2 la nampak stocking. rambut...woo~~ jaga2 la

4) dah masuk bilik, jangan duduk selagi semasa perkenalkan diri, promote diri habis-habis, especially pencapaian diri yang paling tinggi, antarabangsa? kebangsaan? sekolah, jawatan yang pernah pegang and sifat yang ada pada diri anda yang berguna, hardworking ke ape ke. this part...banyak-banyak la practise depan cermin...jangan lama sangat, sebab bukan awak sorang je calon dalam bilik tu, make it simple but superb!

5) perlakuan/ tatatertib: duduk: rapatkan kaki, jangan bersandar kat kerusi. for guys, jangan silangkan kaki, sebab bila nervous, probability untuk menggoyangkan kaki tu, tinggi..huhu...tak sopan la..temukan jari tangan kiri ke kanan, bila nak bercakap baru gerakkan..baru nampak teratur. kalau ada bawak beg tangan, letakkan ke sebelah kerusi.

semasa bercakap: walaupun tak tahu nak jawab apa, jangan kerutkan dahi. take your time..kalau tak tahu. say it properly..kalau panel cakap english, balas dengan english..kalau BM, jawab BM..

soalan paling common: 'why you think, you should get this scholarship?'...or 'why I should give you this scholarship?'...JANGAN BAGI JAWAPAN SELFISH!! cth: 'I need this scholarship to further my studies, so i can help my family n blablabla'...walaweyh~~ takkan la JPA nak support hundred thousands or may be up to 1 million just for 1 student, so the student would be able to help his/her family...bagi la jawapan yang matang skit..yang berguna....

as for me, saya pilih middle east..panel tanya kenapa pilih middle east..hmm..seelok-eloknya, jangan bagi jawapan atas sebab bahasa arab, find something yang ada kelebihan kat middle east berbanding kat negara lain, & kebaikan tu pada kita...fikir-fikirkan la...

last sekali, panel akan tanya ada soalan ke tak, hmm..waktu ni boleh tanya apa-apa yang nak tahu pasal scholarship ni ataupun pasal bidang ni

best of luck!!

Comments

Popular posts from this blog

Finally

nurul nabihah bt zakaria~~

jawap soalan, *PIANO*